\(\displaystyle{ \[[2^{3}-(0,5)^{-1,5}][(0,125)^{-1}+2\sqrt{2}]}\)
Jak takie cos rozwiązać
Ehh po co ja się tego ucze, to jest przydatne chyba tylko w algorytmice
Oblicz wartość wyrażenia
- kuma
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 69 razy
Oblicz wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ [2^{3}-(0,5)^{-1,5}][(0,125)^{-1}+2\sqrt{2}]=[8-\sqrt{8}]*[8+2\sqrt{2}]}\)
teraz ze wzoru skróconego mnożenia \(\displaystyle{ (a-b)*(a+b)=a^{2}-b^{2}}\)
czyli
\(\displaystyle{ 8^{2}-(2\sqrt{2})^{2}=64-8=56}\)
teraz ze wzoru skróconego mnożenia \(\displaystyle{ (a-b)*(a+b)=a^{2}-b^{2}}\)
czyli
\(\displaystyle{ 8^{2}-(2\sqrt{2})^{2}=64-8=56}\)