Tlenek manganu (IV) w połączeniu ze stężonym kwasem solnym ulega reakcji zgodnie z podanym równaniem. Oblicz, jaka objętość chloru (w.n.) wydzieli sie, jeżeli 40g tlenu manganu (IV) zostanie poddane działaniu nadmiaru kwasu solnego .
MnO2 + 4 HCl -> MnCl2 + Cl2 + 2 H2O
proszę o pomoc
temat poprawiłam.
ariadna
Oblicz, jaką objętość chloru otrzymamy
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 17:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecinek ;)
Oblicz, jaką objętość chloru otrzymamy
Równanie reakcji :
\(\displaystyle{ MnO_2 + 4 HCl \rightarrow MnCl_2 + Cl_2 + 2 H_2O}\)
Działaniu nadmiaru kwasu solnego zostaje poddane \(\displaystyle{ m = 40 g}\) tlenku manganu (IV). Układamy proporcję :
\(\displaystyle{ \frac{m}{m_{Cl_2}} = \frac{M_{MnO_2}}{M_{Cl_2}}}\)
gdzie \(\displaystyle{ M_{MnO_2}}\) - masa molowa tlenku manganu (IV), \(\displaystyle{ M_{Cl_2}}\) - masa molowa chloru, \(\displaystyle{ m_{Cl_2}}\) - masa chloru, który otrzymamy w wyniku reakcji.
Teraz pozostaje tylko obliczyć, jaką ten chlor będzie zajmował objętość, co robimy prosto ze wzoru:
\(\displaystyle{ V_{Cl_2} = \frac{V_{mol_{Cl_2}} \cdot m_{Cl_2}}{M_{Cl_2}}}\)
gdzie \(\displaystyle{ V_{Cl_2}}\) -> szukana objętość chloru, \(\displaystyle{ V_{mol_{Cl_2}}\) ->molowa objętość chloru.
\(\displaystyle{ MnO_2 + 4 HCl \rightarrow MnCl_2 + Cl_2 + 2 H_2O}\)
Działaniu nadmiaru kwasu solnego zostaje poddane \(\displaystyle{ m = 40 g}\) tlenku manganu (IV). Układamy proporcję :
\(\displaystyle{ \frac{m}{m_{Cl_2}} = \frac{M_{MnO_2}}{M_{Cl_2}}}\)
gdzie \(\displaystyle{ M_{MnO_2}}\) - masa molowa tlenku manganu (IV), \(\displaystyle{ M_{Cl_2}}\) - masa molowa chloru, \(\displaystyle{ m_{Cl_2}}\) - masa chloru, który otrzymamy w wyniku reakcji.
Teraz pozostaje tylko obliczyć, jaką ten chlor będzie zajmował objętość, co robimy prosto ze wzoru:
\(\displaystyle{ V_{Cl_2} = \frac{V_{mol_{Cl_2}} \cdot m_{Cl_2}}{M_{Cl_2}}}\)
gdzie \(\displaystyle{ V_{Cl_2}}\) -> szukana objętość chloru, \(\displaystyle{ V_{mol_{Cl_2}}\) ->molowa objętość chloru.