Wynik z pierwiastkiem
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 7 wrz 2007, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: się wziąłeś??
Wynik z pierwiastkiem
jak liczyć takie najprostsze działanie??
\(\displaystyle{ 2\cdot{\sqrt{5}}}\)=
czy to są poprostu 2 pierwiastki z pięciu?? \(\displaystyle{ 2\sqrt{5}}\)
i czy można jeszcze coś z tym zrobić??
?? proszę o wyjaśnienie i obliczenie
Temat i zapis poprawiłam.
ariadna
\(\displaystyle{ 2\cdot{\sqrt{5}}}\)=
czy to są poprostu 2 pierwiastki z pięciu?? \(\displaystyle{ 2\sqrt{5}}\)
i czy można jeszcze coś z tym zrobić??
?? proszę o wyjaśnienie i obliczenie
Temat i zapis poprawiłam.
ariadna
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2007, o 12:40 przez biermi77, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 23 maja 2006, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 13 razy
Wynik z pierwiastkiem
mozna to zostawić w postaci
\(\displaystyle{ 2\sqrt{5}}\)
chyba że w zadaniu masz obliczyć więc
\(\displaystyle{ 2\sqrt{5}\approx 4,472135....}\)
i zaokrąglasz do ilu miejsc chcesz po przecinku
\(\displaystyle{ 2\sqrt{5}}\)
chyba że w zadaniu masz obliczyć więc
\(\displaystyle{ 2\sqrt{5}\approx 4,472135....}\)
i zaokrąglasz do ilu miejsc chcesz po przecinku
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 7 wrz 2007, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: się wziąłeś??
Wynik z pierwiastkiem
a czy mam ten przykład dobrze do tego miejsca?? bo nawet w takim łatwym można sie pomylić w paru miejscach rozpisze ten przykład tak jak by naprosciej wygląda wzorem kwadratu sumy!! jak dalej robić ten przykład...proszę o krotą instrukcje
(\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) + 1\(\displaystyle{ )^{2}}\)= \(\displaystyle{ \sqrt{}}\)\(\displaystyle{ 5^{2}}\) + (2 * \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) * 1) + \(\displaystyle{ 1^{2}}\)= 5 + 2\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) + 1=
(\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) + 1\(\displaystyle{ )^{2}}\)= \(\displaystyle{ \sqrt{}}\)\(\displaystyle{ 5^{2}}\) + (2 * \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) * 1) + \(\displaystyle{ 1^{2}}\)= 5 + 2\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) + 1=
- Justka
- Gość Specjalny
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Wynik z pierwiastkiem
Tak dobrze robisz:
\(\displaystyle{ (\sqrt{5}+1)^2=(\sqrt{5})^2+2\cdot \sqrt{5}\cdot 1 +1^2=5+2\sqrt{5}+1=}\)
Teraz dodajesz co sie da czyli
\(\displaystyle{ =5+1+2\sqrt{5}=6+2\sqrt{5}=}\)
I możesz wyciągnąć wspólny czynnik przed nawias żeby ładnie wyglądało :
\(\displaystyle{ =2(3+\sqrt{5})}\)
I to jest koniec
\(\displaystyle{ (\sqrt{5}+1)^2=(\sqrt{5})^2+2\cdot \sqrt{5}\cdot 1 +1^2=5+2\sqrt{5}+1=}\)
Teraz dodajesz co sie da czyli
\(\displaystyle{ =5+1+2\sqrt{5}=6+2\sqrt{5}=}\)
I możesz wyciągnąć wspólny czynnik przed nawias żeby ładnie wyglądało :
\(\displaystyle{ =2(3+\sqrt{5})}\)
I to jest koniec
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 7 wrz 2007, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: się wziąłeś??
Wynik z pierwiastkiem
nie no fantastycznie dzięki bardzo
pojmuje coraz lepiej mimo że jestem N O O B
[ Dodano: 16 Września 2007, 13:31 ]
a jak obliczyć taką pierdółke??
(2\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) \(\displaystyle{ )^{2}}\) (nawias chyba nie ma w tym wypadku znaczenia co??)


[ Dodano: 16 Września 2007, 13:31 ]
a jak obliczyć taką pierdółke??
(2\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) \(\displaystyle{ )^{2}}\) (nawias chyba nie ma w tym wypadku znaczenia co??)
- Justka
- Gość Specjalny
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Wynik z pierwiastkiem
Ma znaczenie bez nawiasu potęgował byś tylko \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
A tak potęgujesz i 2 i pierwiastek czyli:
\(\displaystyle{ (2\sqrt{5})^2=4\cdot 5=20}\)
bez nawiasu byłoby tak
\(\displaystyle{ 2\sqrt{5}^2=2\cdot 5 =10}\)
A tak potęgujesz i 2 i pierwiastek czyli:
\(\displaystyle{ (2\sqrt{5})^2=4\cdot 5=20}\)
bez nawiasu byłoby tak
\(\displaystyle{ 2\sqrt{5}^2=2\cdot 5 =10}\)