Święto liczby PI

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Święto liczby PI

Post autor: xxDorianxx »

Cześć wszystkim.Jak pewnie każdy z was wie lub też nie jutro jest 14 marca,święto liczby \(\displaystyle{ \pi}\).Wszystkim życzę wszystkiego dobrego w tę o to święto .Niech ktoś mi z tej okazji poda sposób na najdokładniejsze wyliczenie liczb po przecinku.
Ps.\(\displaystyle{ \frac{22}{7}}\) jak dla mnie niezbyt dokładne,pokażcie coś mało znanego
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Święto liczby PI

Post autor: PoweredDragon »

\(\displaystyle{ \pi = \sqrt{6+\frac{6}{4}+\frac{6}{9}+\frac{6}{16}+...}}\)
Ostatnio zmieniony 13 mar 2017, o 19:27 przez PoweredDragon, łącznie zmieniany 2 razy.
miodzio1988

Święto liczby PI

Post autor: miodzio1988 »



np
Hayran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 26 paź 2016, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 11 razy

Święto liczby PI

Post autor: Hayran »

\(\displaystyle{ \pi=\sqrt{2}+\sqrt{3}}\)
miodzio1988

Święto liczby PI

Post autor: miodzio1988 »

Hayran pisze:\(\displaystyle{ \pi=\sqrt{2}+\sqrt{3}}\)
Co to za bzdura?
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Święto liczby PI

Post autor: xxDorianxx »

Było by lepiej pisząc \(\displaystyle{ \pi \approx \sqrt{2}+ \sqrt{3}}\) lecz to mnie nie satysfakcjonuje,nie dokładnie już wole te \(\displaystyle{ \frac{22}{7}}\)
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Święto liczby PI

Post autor: kinia7 »

Zobacz [ciach]
Ostatnio zmieniony 13 mar 2017, o 20:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: No niestety, nieregulaminowy link.
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Święto liczby PI

Post autor: xxDorianxx »

Dzięki
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

Święto liczby PI

Post autor: NogaWeza »

Probabilistycznie/statystycznie:

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=RZBhSi_PwHU&t=0s
,

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=sJVivjuMfWA
.
miodzio1988

Święto liczby PI

Post autor: miodzio1988 »

Inaczej Metoda Monte Carlo z czym warto się zapoznać na dalszych etapach nauki
Hayran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 26 paź 2016, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 11 razy

Święto liczby PI

Post autor: Hayran »

miodzio1998, to taki żarcik z naszego koła:

\(\displaystyle{ \begin{cases} \sqrt{2}=1,41 \\ \sqrt{3}=1,73\end{cases}}\)

Dodając to stronami otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \sqrt{2}+\sqrt{3}=1,41+1,73=3,14=\pi}\)

Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Święto liczby PI

Post autor: mdd »

xxDorianxx pisze:pokażcie coś mało znanego
Chyba to poniższe się kwalifikuje?

\(\displaystyle{ a_{0}=\frac{1}{4}; \quad b_{0}=\frac{\sqrt{2}}{4}}\)

\(\displaystyle{ a_{n+1}=\frac{a_{n}+b_{n}}{2}; \quad b_{n+1}=\sqrt{a_{n+1} b_{n}}}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{b_{n}}< \pi <\frac{1}{a_{n}}}\)



Edycja (pomyłka w indeksach)
Ostatnio zmieniony 14 mar 2017, o 12:08 przez mdd, łącznie zmieniany 2 razy.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Święto liczby PI

Post autor: SlotaWoj »

Skoro jutro takie ważne święto, to chyba będę \(\displaystyle{ \pi}\)ć od rana.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34380
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5208 razy

Święto liczby PI

Post autor: Jan Kraszewski »

SlotaWoj pisze:Skoro jutro takie ważne święto, to chyba będę \(\displaystyle{ \pi}\)ć od rana.
Ale co? Czyżby \(\displaystyle{ \pi}\)wo? A może \(\displaystyle{ \pi}\)ołunówkę?

JK
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8593
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3355 razy

Święto liczby PI

Post autor: kerajs »

Pewnie wszelakie na\(\displaystyle{ \pi}\)tki i s\(\displaystyle{ \pi}\)rytualia.
Zakąska:    
ODPOWIEDZ