Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Cosinus01
Użytkownik
Posty: 225 Rejestracja: 18 lut 2014, o 14:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 17 razy
Post
autor: Cosinus01 » 13 mar 2017, o 08:29
Czy mógłby ktoś mi pomóc z tym zadaniem? Kompletnie nie wiem, jak się do tego zabrać, bo czegoś takiego jeszcze nie widziałem...
Treść zadania:
Sprawdź słuszność związku:
\(\displaystyle{ \left( \frac{\partial z}{\partial x}\right) _{y} \cdot \left( \frac{\partial x}{\partial y}\right) _{z} \cdot \left( \frac{\partial y}{\partial z}\right) _{x} = -1}\)
dla równania stanu gazu doskonałego \(\displaystyle{ pV = nRT}\) .
leg14
Użytkownik
Posty: 3105 Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy
Post
autor: leg14 » 13 mar 2017, o 19:03
A wiesz co oznaczają te poszczegolne rzeczy? (głownie chodzi mi o lewa tsrone rownania)
Cosinus01
Użytkownik
Posty: 225 Rejestracja: 18 lut 2014, o 14:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 17 razy
Post
autor: Cosinus01 » 13 mar 2017, o 19:15
\(\displaystyle{ x = p\\
y = V\\
z = T}\)
Ostatnio zmieniony 13 mar 2017, o 20:50 przez
Jan Kraszewski , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie zostawiaj pustych linii w tagach [latex] [/latex] .
leg14
Użytkownik
Posty: 3105 Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy
Post
autor: leg14 » 13 mar 2017, o 21:28
n, R to stałe?
Co oznacza napis \(\displaystyle{ \left( \frac{\partial z}{\partial x}\right) \right) _{y}}\) ?
Cosinus01
Użytkownik
Posty: 225 Rejestracja: 18 lut 2014, o 14:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 17 razy
Post
autor: Cosinus01 » 13 mar 2017, o 22:02
Tak, \(\displaystyle{ n}\) oraz \(\displaystyle{ R}\) są stałe.
Jeśli chodzi o ten zapis, to wydaje mi się (aczkolwiek nie jestem pewien), że zmienna w indeksie nie jest w tym przypadku zmienną, lecz stałą. Tzn. że np. w tym przypadku:
\(\displaystyle{ \left( \frac{\partial z}{\partial x}\right) \right) _{y}}\)
są tylko dwie zmienne - \(\displaystyle{ z}\) oraz \(\displaystyle{ x}\) , a reszta to stałe. W kolejnym \(\displaystyle{ z}\) jest stałe, a w ostatnim \(\displaystyle{ x}\) jest stałe.
kerajs
Użytkownik
Posty: 8714 Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 338 razy
Pomógł: 3434 razy
Post
autor: kerajs » 14 mar 2017, o 15:43
\(\displaystyle{ \left( \frac{ \mbox{d}T}{ \mbox{d} p} \right) _{V=const} \cdot \left( \frac{ \mbox{d}p}{ \mbox{d} V} \right) _{T=const} \cdot \left( \frac{ \mbox{d}V}{ \mbox{d} T} \right) _{p=const} =\left( \frac{V}{nR} \right) \cdot \left( nRT \frac{-1}{V^2} \right) \cdot \left( \frac{nR}{p} \right) =\\= \frac{-nRT}{pV}=-1}\)