\(\displaystyle{ S_{n}}\) jest sumą \(\displaystyle{ n}\) początkowych wyrazów ciągu \(\displaystyle{ a_{n}}\). Wyznacz wzór ogólny tego ciągu. Czy jest to ciąg arytmetyczny?
\(\displaystyle{ S_{n} = n^{2} -5n+1}\)
Otrzymuję korzystając ze wzoru \(\displaystyle{ a_{n} = S_{n} - S_{n-1}}\), że \(\displaystyle{ a_{n}=2n-6}\)
W odpowiedziach napisane jest, że nie jest to ciąg arytmetyczny, czy ktoś odpowie czemu?
Dlaczego nie jest to ciąg arytmetyczny?
-
witajhejserwus
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 28 lis 2016, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Dlaczego nie jest to ciąg arytmetyczny?
Ostatnio zmieniony 12 mar 2017, o 22:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
SlotaWoj
- Użytkownik

- Posty: 4207
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Dlaczego nie jest to ciąg arytmetyczny?
Bo wzór \(\displaystyle{ S_n=n^2-5n+1}\) nie definiuje stałej różnicy ciągu.
- \(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|c|c|c}\textit{n}&\textit{S}_n&\textit{a}_n&\textit{r} \\ \hline
1&–3&–3& \\
2&–5&–2&{\red{1}} \\
3&–5&0&2 \\
4&–3&2&2 \\
5&1&4&2 \\
6&7&6&2
\end{tabular}}\)
