O 3 studentach.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 14 kwie 2007, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostróda
O 3 studentach.
Oto zadanie ktorego nie moge rozwiazac...Prosze o pomoc...: Na pytanie ktory z uczniow studiowal logike otrzymano nastepujaca odpowiedz:Jesli studiowal Marek to studiowal tez Wacek i nie prawda jest ze jesli studiowal Tomek to studiowal Wacek,ktor z chlopacow studiowal logike??Blagam o pomoc i z gory dziekuje:*
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
O 3 studentach.
Zapiszmy to sobie używając zdań logicznych:
m-studiowal Marek
w-studiował Wacek
t-studiował Tomek
Mamy:
\(\displaystyle{ (m w)=1}\) i
\(\displaystyle{ (t w)=0}\), oczywiście chodzi mi tu o wartość logiczną zdań.
Z drugiego zapisu wynika nam, że \(\displaystyle{ t=1 w=0}\), a skoro w=0 i ma być spełniona pierwsza zależność, to \(\displaystyle{ m=0}\), zatem tylko Tomek studiował logikę
m-studiowal Marek
w-studiował Wacek
t-studiował Tomek
Mamy:
\(\displaystyle{ (m w)=1}\) i
\(\displaystyle{ (t w)=0}\), oczywiście chodzi mi tu o wartość logiczną zdań.
Z drugiego zapisu wynika nam, że \(\displaystyle{ t=1 w=0}\), a skoro w=0 i ma być spełniona pierwsza zależność, to \(\displaystyle{ m=0}\), zatem tylko Tomek studiował logikę
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 14 kwie 2007, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostróda