Pokazać, że funkcja:
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} x^{2}&\hbox{dla }x\mbox{ wymiernych} \\ 0 &\hbox{dla }x\mbox{ niewymiernych} \end{cases}}\)
ma pochodną tylko w punkcie \(\displaystyle{ x=0}\).
Całkowicie nie wiem jak te zadanie zrobić, ktoś pomoże?
Pokazać, że funkcja ma tylko pochodną w punkcie
-
vonblackowitz
- Użytkownik

- Posty: 25
- Rejestracja: 18 maja 2014, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Pokazać, że funkcja ma tylko pochodną w punkcie
Ostatnio zmieniony 7 mar 2017, o 21:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Pokazać, że funkcja ma tylko pochodną w punkcie
Spróbuj z definicji pochodnej. Wskazówka:
dla każdego \(\displaystyle{ x_0 \in \RR}\) istnieje zarówno ciąg liczb niewymiernych zbieżny do \(\displaystyle{ x_0}\), jak i ciąg liczb wymiernych zbieżny do \(\displaystyle{ x_0}\). Poza \(\displaystyle{ x_0=0}\) będziesz mógł więc, jak się okaże, dobrać takie ciągi \(\displaystyle{ (x_n),(y_n)}\) zbieżne do \(\displaystyle{ x_0}\) (jeden - liczb wymiernych, drugi - liczb niewymiernych), by
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{f(x_n)-f(x_0)}{x_n-x_0} \neq \lim_{n \to \infty } \frac{f(y_n)-f(x_0)}{y_n-x_0}}\)
dla każdego \(\displaystyle{ x_0 \in \RR}\) istnieje zarówno ciąg liczb niewymiernych zbieżny do \(\displaystyle{ x_0}\), jak i ciąg liczb wymiernych zbieżny do \(\displaystyle{ x_0}\). Poza \(\displaystyle{ x_0=0}\) będziesz mógł więc, jak się okaże, dobrać takie ciągi \(\displaystyle{ (x_n),(y_n)}\) zbieżne do \(\displaystyle{ x_0}\) (jeden - liczb wymiernych, drugi - liczb niewymiernych), by
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{f(x_n)-f(x_0)}{x_n-x_0} \neq \lim_{n \to \infty } \frac{f(y_n)-f(x_0)}{y_n-x_0}}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36043
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Pokazać, że funkcja ma tylko pochodną w punkcie
No i trzeba jeszcze pokazać, że w zerze jest dobrze.
JK
JK