wykaż że ...
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 7 gru 2006, o 23:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 32 razy
wykaż że ...
wykaż ze jeśli \(\displaystyle{ (a+b)(a+c)(b+c)\neq0}\) i liczby \(\displaystyle{ \frac{1}{a+b};\frac{1}{a+c};\frac{1}{b+c}}\) tworzą ciąg arytmetyczny, to liczby \(\displaystyle{ a^2,b^2,c^2}\) tworzą ciąg arytmetyczny.
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
wykaż że ...
\(\displaystyle{ \frac{1}{b+c}-\frac{1}{a+c}=\frac{1}{a+c}+\frac{1}{a+b}\\
\frac{a+c-b-c}{(b+c)(a+c)}=\frac{a+b-a-c}{(a+c)(a+b)}\\
\frac{a-b}{b+c}=\frac{b-c}{a+b}\\
a^{2}-b^{2}=b^{2}-c^{2}=const}\)
cbdu
\frac{a+c-b-c}{(b+c)(a+c)}=\frac{a+b-a-c}{(a+c)(a+b)}\\
\frac{a-b}{b+c}=\frac{b-c}{a+b}\\
a^{2}-b^{2}=b^{2}-c^{2}=const}\)
cbdu