Napisz równania prostych przechodzących przez punkt
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Napisz równania prostych przechodzących przez punkt
1. Napisz równania prostych przechodzących przez punkt \(\displaystyle{ P=(3,2)}\) i odcinajacych na osiach układu współrzędnych odcinki \(\displaystyle{ OA}\) i \(\displaystyle{ OB}\) takie, że pole trójkąta \(\displaystyle{ AOB}\) jest równe \(\displaystyle{ 12}\).
To tak współrzedne punktu \(\displaystyle{ B}\) wyszły mi \(\displaystyle{ (0,2-3a)}\) a wspołrzędne punktu \(\displaystyle{ A= ( \frac{3a-2}{a},0)}\) po wstawienu punktów do prostej \(\displaystyle{ y=ax+b}\) po wyliecznu b za pomocą a
\(\displaystyle{ OA=[ \frac{3a-2}{a},0]
OB=[0,2-3a]}\)
Czyli:\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\left| ( \frac{3a-2}{a})(2-3a)\right|=12}\) może ktoś to rozwiązać bo mi źle wychodzi.
2. Wyznacz równania prostych zawierających dwusieczne kątów utworzonych przez proste \(\displaystyle{ 2x-y+1=0}\) i \(\displaystyle{ x-2y+2=0}\) jak wyznaczyć z tego 4 równania prostych?
Odległość prostych od dwusiecznej musi być taka sama czyli \(\displaystyle{ \left| \frac{2x-y+1}{ \sqrt{5} }\right|= \left| \frac{x-2y+2}{ \sqrt{5} } \right|}\)
To tak współrzedne punktu \(\displaystyle{ B}\) wyszły mi \(\displaystyle{ (0,2-3a)}\) a wspołrzędne punktu \(\displaystyle{ A= ( \frac{3a-2}{a},0)}\) po wstawienu punktów do prostej \(\displaystyle{ y=ax+b}\) po wyliecznu b za pomocą a
\(\displaystyle{ OA=[ \frac{3a-2}{a},0]
OB=[0,2-3a]}\)
Czyli:\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\left| ( \frac{3a-2}{a})(2-3a)\right|=12}\) może ktoś to rozwiązać bo mi źle wychodzi.
2. Wyznacz równania prostych zawierających dwusieczne kątów utworzonych przez proste \(\displaystyle{ 2x-y+1=0}\) i \(\displaystyle{ x-2y+2=0}\) jak wyznaczyć z tego 4 równania prostych?
Odległość prostych od dwusiecznej musi być taka sama czyli \(\displaystyle{ \left| \frac{2x-y+1}{ \sqrt{5} }\right|= \left| \frac{x-2y+2}{ \sqrt{5} } \right|}\)
Ostatnio zmieniony 5 mar 2017, o 13:46 przez damianb543, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Napisz równania prostych przechodzących przez punkt
Wyliczyłem prostą która przechodzi przez oba punkty i wyszły takie punkty.a4karo pisze:Dlaczego każesz nam zgadywać czym jest to tajemnicze \(\displaystyle{ a}\) w Twoim rozwiązaniu?
-
- Użytkownik
- Posty: 22277
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3765 razy
Napisz równania prostych przechodzących przez punkt
Alej dalej nie napisałeś czym jest \(\displaystyle{ a}\)
Sądzisz że wszyscy oznaczają taka prostą przez \(\displaystyle{ ax+b}\)?
Sądzisz że wszyscy oznaczają taka prostą przez \(\displaystyle{ ax+b}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Napisz równania prostych przechodzących przez punkt
Dobra poprawione.a4karo pisze:Alej dalej nie napisałeś czym jest \(\displaystyle{ a}\)
Sądzisz że wszyscy oznaczają taka prostą przez \(\displaystyle{ ax+b}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Napisz równania prostych przechodzących przez punkt
1.\(\displaystyle{ \left| \frac{4-9a ^{2} }{a}\right| =24}\) z tegoa4karo pisze:Ad 1. Pokaż obliczenia, to pomożemy znaleźć błąd
Ad 2. Czemu sądzisz, że będą to cztery proste?
\(\displaystyle{ \frac{4-9a ^{2} }{a}=24 \vee \frac{4-9a ^{2} }{a}=-24}\) z tych równań kwadratowych jedno powinno wyjsc \(\displaystyle{ a= -\frac{2}{3}}\)
2. w odpowiedziach mam 4 proste.
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Napisz równania prostych przechodzących przez punkt
A do drugiego masz pomysł?
-- 7 mar 2017, o 19:59 --
hmm?-- 10 mar 2017, o 21:07 --
-- 7 mar 2017, o 19:59 --
hmm?-- 10 mar 2017, o 21:07 --
Masz pomysł na drugie zadanie?a4karo pisze:\(\displaystyle{ |(2-3a)(3a-2)|\neq |4-9a^2|}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8596
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3357 razy
Napisz równania prostych przechodzących przez punkt
2.
Wyznaczasz punkt przecięcia prostych które nazwę k,l ( \(\displaystyle{ P=(0,1)}\) ). Należy on także do obu prostych zawierających dwusieczne (nazwę je p,q).
wersja a)
Zatoczyłbym okrąg o środku w P i promieniu r . Na prostej k dostaję punkty A,A', a na prostej l punkty B,B'. Prosta p przechodzi przez punkt P i środek odcinka AB (i środek odcinka A'B'), a prosta q przechodzi przez punkt P i środek odcinka A'B (i środek odcinka AB').
Teraz zamieniasz to na geometrię analityczną:
Szukasz przecięcia prostej k z okręgiem \(\displaystyle{ x^2+(y-1)^2=1}\) (promień możesz dobrać dowolny) dostając współrzędne punktów A i A', oraz przecięcia prostej l z okręgiem dostając współrzędne punktów B i B'. Dalej postępujesz jak wyżej.
wersja b)
Wektor kierunkowy prostej \(\displaystyle{ Ax+By+C}\) to \(\displaystyle{ \vec{k}=\left[ -B,A\right]}\)
Tu masz \(\displaystyle{ \vec{k_k}=\left[ 2,1\right] \ , \ \vec{k_l}=\left[ 1,2\right]}\)
Mają one taką samą długość, więc wektory kierunkowe prostych p,q to ich suma i różnica : \(\displaystyle{ \vec{k_p}=\vec{k_k}+\vec{k_l}=\left[ 3,3\right] \ , \ \vec{k_q}=\vec{k_k}-\vec{k_l}=\left[ 1,-1\right]}\)
Wstawiasz je do równań ogólnych a wyraz C wyliczasz wstawiając do równań współrzędne punktu P.
wersja c)
Skoro \(\displaystyle{ \vec{k_l}=\left[ 2,1\right] \ , \ \vec{k_k}=\left[ 1,2\right]}\) mają taką samą długość to równanie prostej p to suma równań prostych k,l , a równanie prostej q to różnica równań prostych k,l .
Wystarczy, czy może chciałbyś jeszcze inaczej rozwiązywać to zadanie?
Wyznaczasz punkt przecięcia prostych które nazwę k,l ( \(\displaystyle{ P=(0,1)}\) ). Należy on także do obu prostych zawierających dwusieczne (nazwę je p,q).
wersja a)
Zatoczyłbym okrąg o środku w P i promieniu r . Na prostej k dostaję punkty A,A', a na prostej l punkty B,B'. Prosta p przechodzi przez punkt P i środek odcinka AB (i środek odcinka A'B'), a prosta q przechodzi przez punkt P i środek odcinka A'B (i środek odcinka AB').
Teraz zamieniasz to na geometrię analityczną:
Szukasz przecięcia prostej k z okręgiem \(\displaystyle{ x^2+(y-1)^2=1}\) (promień możesz dobrać dowolny) dostając współrzędne punktów A i A', oraz przecięcia prostej l z okręgiem dostając współrzędne punktów B i B'. Dalej postępujesz jak wyżej.
wersja b)
Wektor kierunkowy prostej \(\displaystyle{ Ax+By+C}\) to \(\displaystyle{ \vec{k}=\left[ -B,A\right]}\)
Tu masz \(\displaystyle{ \vec{k_k}=\left[ 2,1\right] \ , \ \vec{k_l}=\left[ 1,2\right]}\)
Mają one taką samą długość, więc wektory kierunkowe prostych p,q to ich suma i różnica : \(\displaystyle{ \vec{k_p}=\vec{k_k}+\vec{k_l}=\left[ 3,3\right] \ , \ \vec{k_q}=\vec{k_k}-\vec{k_l}=\left[ 1,-1\right]}\)
Wstawiasz je do równań ogólnych a wyraz C wyliczasz wstawiając do równań współrzędne punktu P.
wersja c)
Skoro \(\displaystyle{ \vec{k_l}=\left[ 2,1\right] \ , \ \vec{k_k}=\left[ 1,2\right]}\) mają taką samą długość to równanie prostej p to suma równań prostych k,l , a równanie prostej q to różnica równań prostych k,l .
Wystarczy, czy może chciałbyś jeszcze inaczej rozwiązywać to zadanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Napisz równania prostych przechodzących przez punkt
Mój sposób jest zły?!kerajs pisze:2.
Wyznaczasz punkt przecięcia prostych które nazwę k,l ( \(\displaystyle{ P=(0,1)}\) ). Należy on także do obu prostych zawierających dwusieczne (nazwę je p,q).
wersja a)
Zatoczyłbym okrąg o środku w P i promieniu r . Na prostej k dostaję punkty A,A', a na prostej l punkty B,B'. Prosta p przechodzi przez punkt P i środek odcinka AB (i środek odcinka A'B'), a prosta q przechodzi przez punkt P i środek odcinka A'B (i środek odcinka AB').
Teraz zamieniasz to na geometrię analityczną:
Szukasz przecięcia prostej k z okręgiem \(\displaystyle{ x^2+(y-1)^2=1}\) (promień możesz dobrać dowolny) dostając współrzędne punktów A i A', oraz przecięcia prostej l z okręgiem dostając współrzędne punktów B i B'. Dalej postępujesz jak wyżej.
wersja b)
Wektor kierunkowy prostej \(\displaystyle{ Ax+By+C}\) to \(\displaystyle{ \vec{k}=\left[ -B,A\right]}\)
Tu masz \(\displaystyle{ \vec{k_k}=\left[ 2,1\right] \ , \ \vec{k_l}=\left[ 1,2\right]}\)
Mają one taką samą długość, więc wektory kierunkowe prostych p,q to ich suma i różnica : \(\displaystyle{ \vec{k_p}=\vec{k_k}+\vec{k_l}=\left[ 3,3\right] \ , \ \vec{k_q}=\vec{k_k}-\vec{k_l}=\left[ 1,-1\right]}\)
Wstawiasz je do równań ogólnych a wyraz C wyliczasz wstawiając do równań współrzędne punktu P.
wersja c)
Skoro \(\displaystyle{ \vec{k_l}=\left[ 2,1\right] \ , \ \vec{k_k}=\left[ 1,2\right]}\) mają taką samą długość to równanie prostej p to suma równań prostych k,l , a równanie prostej q to różnica równań prostych k,l .
Wystarczy, czy może chciałbyś jeszcze inaczej rozwiązywać to zadanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 22277
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3765 razy
Napisz równania prostych przechodzących przez punkt
A jaki jest Twój sposób, bo przecież nic na ten temat nie napisałeśdamianb543 pisze:...
Mój sposób jest zły?!
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Napisz równania prostych przechodzących przez punkt
W temacie napisałem moje rozwiązaniea4karo pisze:A jaki jest Twój sposób, bo przecież nic na ten temat nie napisałeśdamianb543 pisze:...
Mój sposób jest zły?!
-
- Użytkownik
- Posty: 22277
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3765 razy
Napisz równania prostych przechodzących przez punkt
To, co napisałeś to co najwyżej pomysł na rozwiązanie. Do rozwiązania jeszcze daleko. Ale pracuj...
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Napisz równania prostych przechodzących przez punkt
Jak to rozwiąże to wyjdą 2 równania a mają być 4..a4karo pisze:To, co napisałeś to co najwyżej pomysł na rozwiązanie. Do rozwiązania jeszcze daleko. Ale pracuj...