Ciąg liczbowy \(\displaystyle{ x _{n}}\) zadany jest wzorem rekurencyjnym
\(\displaystyle{ x_1 = 10}\) i \(\displaystyle{ x_{n+1} = 4 + \sqrt{x_n +2}}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ n \ge 1}\).
Korzystając z twierdzenia o ciągu monotonicznym i ograniczonym uzasadnić zbieżność tego ciągu, a następnie obliczyć jego granicę.
ciąg rekurencyjny
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11370
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 4 mar 2017, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
ciąg rekurencyjny
To akurat zauważyłem, wyszło mi też, że dopóki \(\displaystyle{ x_n > 7}\) to ciąg maleje, czyli dla każdych \(\displaystyle{ x_n}\) maleje, ale dalej nie wiem jak się za to zadanie zabrać.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
ciąg rekurencyjny
Właściwie to już sam sobie odpowiedziałeś.
Tu powinno być do póki \(\displaystyle{ x_1>7}\) to...
Ale można pokazać ograniczenie z doły przez \(\displaystyle{ 7}\). Indukcyjnie :
\(\displaystyle{ 10 \ge 7}\)
\(\displaystyle{ x_n \ge 7}\)
Sprawdzamy czy
\(\displaystyle{ x_{n+1} \ge 7}\)
z założenia wiemy że
\(\displaystyle{ 4+ \sqrt{x_n_2} \ge 7}\)
\(\displaystyle{ 3 \le \sqrt{x_n+2}}\)
\(\displaystyle{ 7 \le x_n}\)
co kończy dowód ograniczoności
Więc mamy ciąg ograniczony z dołu i malejący więc istnieje granica \(\displaystyle{ g \ge 7}\)
spełniająca takie równanie :
\(\displaystyle{ g=4+ \sqrt{g+2}}\)
wyszło mi też, że dopóki x_n > 7 to ciąg maleje, czyli dla każdych x_n maleje,
Tu powinno być do póki \(\displaystyle{ x_1>7}\) to...
Ale można pokazać ograniczenie z doły przez \(\displaystyle{ 7}\). Indukcyjnie :
\(\displaystyle{ 10 \ge 7}\)
\(\displaystyle{ x_n \ge 7}\)
Sprawdzamy czy
\(\displaystyle{ x_{n+1} \ge 7}\)
z założenia wiemy że
\(\displaystyle{ 4+ \sqrt{x_n_2} \ge 7}\)
\(\displaystyle{ 3 \le \sqrt{x_n+2}}\)
\(\displaystyle{ 7 \le x_n}\)
co kończy dowód ograniczoności
Więc mamy ciąg ograniczony z dołu i malejący więc istnieje granica \(\displaystyle{ g \ge 7}\)
spełniająca takie równanie :
\(\displaystyle{ g=4+ \sqrt{g+2}}\)