Na trzech loteriach kupiono po jednym losie.Prawdopodobieństwo wygrania na pierwszej loterii wynosi 50%,na drugiwj 60%,a na trzeciej 70%.
Jakie jest prawdopodobieństwo:
a)wygrania na trzech loteriach,
b)niewygrania na żadnej loterii,
c)wygrania przynajmniej na jednej loterii?
Prawdopodobieństwo wygrania na loterii
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 18:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolska
Prawdopodobieństwo wygrania na loterii
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2007, o 19:42 przez magnolia17, łącznie zmieniany 1 raz.
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Prawdopodobieństwo wygrania na loterii
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{2} \\
P(B)=\frac{3}{5} \\
P(C)=\frac{7}{10} \\}\)
Odpowiednio a, b, c:
\(\displaystyle{ P(A \cap B \cap C)= \frac{1}{2} \frac{3}{5} \frac{7}{10} \\
P(A' \cap B' \cap C')=\frac{1}{2} \frac{2}{5} \frac {3}{10} \\
P(A \cup B \cup C) = 1-P(A' \cap B' \cap C')}\)
P(B)=\frac{3}{5} \\
P(C)=\frac{7}{10} \\}\)
Odpowiednio a, b, c:
\(\displaystyle{ P(A \cap B \cap C)= \frac{1}{2} \frac{3}{5} \frac{7}{10} \\
P(A' \cap B' \cap C')=\frac{1}{2} \frac{2}{5} \frac {3}{10} \\
P(A \cup B \cup C) = 1-P(A' \cap B' \cap C')}\)