pierwiastki x-d +x+d
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieliczka
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 7 razy
pierwiastki x-d +x+d
Jak obliczyć?:
zad 2.6a)
\(\displaystyle{ \sqrt{38-12\sqrt{2}}-\sqrt{11-6\sqrt{2}}}\)
poproszę o małą wskz. lub link do:
\(\displaystyle{ \sqrt{\sqrt{3}+\sqrt{2}} +\sqrt{{\sqrt3}-\sqrt{2}}}\)
dz
zad 2.6a)
\(\displaystyle{ \sqrt{38-12\sqrt{2}}-\sqrt{11-6\sqrt{2}}}\)
poproszę o małą wskz. lub link do:
\(\displaystyle{ \sqrt{\sqrt{3}+\sqrt{2}} +\sqrt{{\sqrt3}-\sqrt{2}}}\)
dz
- Piotrek89
- Gość Specjalny
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
pierwiastki x-d +x+d
\(\displaystyle{ 38-12\sqrt{2}=(6-\sqrt{2})^{2}}\)
\(\displaystyle{ 11-6\sqrt{2}=(3-\sqrt{2})^{2}}\)
\(\displaystyle{ 11-6\sqrt{2}=(3-\sqrt{2})^{2}}\)
- max
- Gość Specjalny
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
pierwiastki x-d +x+d
Ad 2
Równanie:
\(\displaystyle{ x = \sqrt{\sqrt{3} + \sqrt{2}} + \sqrt{\sqrt{3} - \sqrt{2}}}\)
podnieś stronami do kwadratu.
Równanie:
\(\displaystyle{ x = \sqrt{\sqrt{3} + \sqrt{2}} + \sqrt{\sqrt{3} - \sqrt{2}}}\)
podnieś stronami do kwadratu.
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieliczka
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 7 razy
pierwiastki x-d +x+d
ale ja to mam obliczyć, to nei jjest równianie, jest jakaś metoda żeby to obliczyć , jakieś cuda podobno z mianownikami itdm, tylko nei pamiętam co to dokładnie było prosze jeszcze raz o pomoc
- max
- Gość Specjalny
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
pierwiastki x-d +x+d
Szukana liczba jest rozwiązaniem tego równania, które podałem.
Jak podniesiesz stronami do kwadratu dostaniesz:
\(\displaystyle{ x^{2} = 2\sqrt{3} + 2}\)
a ponieważ \(\displaystyle{ x}\) jako suma pierwiastków arytmetycznych jest liczba nieujemną to:
\(\displaystyle{ x = \sqrt{2\sqrt{3} + 2}}\)
Jak podniesiesz stronami do kwadratu dostaniesz:
\(\displaystyle{ x^{2} = 2\sqrt{3} + 2}\)
a ponieważ \(\displaystyle{ x}\) jako suma pierwiastków arytmetycznych jest liczba nieujemną to:
\(\displaystyle{ x = \sqrt{2\sqrt{3} + 2}}\)