Proszę bardzo jeszcze o sprawdzenie tego zadania:
Zmienna losowa X ma rozkład jednostajny, zmienna ta przyjmuje wartości oblicz P(1
Rozkład jednostajny
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Rozkład jednostajny
Jeśli chcesz z dystrybuanty to powinno być F(3)-F(2).
Natomiast nie jest ona nam tutaj potrzebna.
Gęstość
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{2} 1_{[2,4]}(x)}\)
\(\displaystyle{ P(X (1,3))= t^3_1 f(x)dx=\int^3_2 \frac{1}{2}dx=\frac{1}{2}}\)
Natomiast nie jest ona nam tutaj potrzebna.
Gęstość
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{2} 1_{[2,4]}(x)}\)
\(\displaystyle{ P(X (1,3))= t^3_1 f(x)dx=\int^3_2 \frac{1}{2}dx=\frac{1}{2}}\)