Punkty wspólne okręgu i prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 15 wrz 2007, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: XYZ
- Podziękował: 48 razy
Punkty wspólne okręgu i prostej
Ile punktów wspólnych ma okrąg o równaniu x�+(y-3)�=6 prostą o równaniu 3x+y-15=0? Jak to sprawdzić?
-
- Gość Specjalny
- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
Punkty wspólne okręgu i prostej
Należy rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2 + (y-3)^2 = 6 \\ 3x + y - 15 = 0 \end{cases}}\)
PS. Zapis z użyciem LaTeX-a ( http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 ) prezentuje się znacznie lepiej...
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2 + (y-3)^2 = 6 \\ 3x + y - 15 = 0 \end{cases}}\)
PS. Zapis z użyciem LaTeX-a ( http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 ) prezentuje się znacznie lepiej...
- Lorek
- Gość Specjalny
- Posty: 7149
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Punkty wspólne okręgu i prostej
Rozwiąż układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^2+(y-3)^2=6\\3x+y-15=0\end{cases}}\)
Tyle ile rozwiązań, tyle punktów wspólnych.
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^2+(y-3)^2=6\\3x+y-15=0\end{cases}}\)
Tyle ile rozwiązań, tyle punktów wspólnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 15 wrz 2007, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: XYZ
- Podziękował: 48 razy
Punkty wspólne okręgu i prostej
Dzięki:*
[ Dodano: 15 Września 2007, 18:36 ]
Zamiast ":*" miało być ":)", żeby nie było ;P Dzięki jeszcze raz za pomoc.
[ Komentarz dodany przez: luka52: 15 Września 2007, 19:32 ]
Własne posty można przecież edytować
[ Dodano: 15 Września 2007, 18:36 ]
Zamiast ":*" miało być ":)", żeby nie było ;P Dzięki jeszcze raz za pomoc.
[ Komentarz dodany przez: luka52: 15 Września 2007, 19:32 ]
Własne posty można przecież edytować