mam takie zadanko:
Wyznacz ekstrema funkcji \(\displaystyle{ x^{3}-3x^{2}-9x-14}\)
Pochodna ma postać równania kwadratowego: sprawdzam kiedy f'(x)=0, >0, <0 i dalej nie wiem jakie wnioski wyciągnąć co do ekstremum.
Proszę o pomoc.
ekstrema funkcji wielomianowej
ekstrema funkcji wielomianowej
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2007, o 16:54 przez ursus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
ekstrema funkcji wielomianowej
Pochodna wyglada tak:
\(\displaystyle{ f'(x)=3x^2-6x-9=3(x^2-2x-3)\\}\)
Teraz rysujesz jej wykres i z niego odczytujesz, ze funkcja najpierw rosnie az do argumentu x=-1, pozniej zaczyna malec i znow rosnie po argumencie x=3. Widac wiec, ze:
\(\displaystyle{ f_{max}=f(-1)\quad f_{min}=f(3)}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ f'(x)=3x^2-6x-9=3(x^2-2x-3)\\}\)
Teraz rysujesz jej wykres i z niego odczytujesz, ze funkcja najpierw rosnie az do argumentu x=-1, pozniej zaczyna malec i znow rosnie po argumencie x=3. Widac wiec, ze:
\(\displaystyle{ f_{max}=f(-1)\quad f_{min}=f(3)}\)
POZDRO
ekstrema funkcji wielomianowej
Przepraszam, pomyliłem znak, miało być:
\(\displaystyle{ x^3+3x^2-9x-14}\)
\(\displaystyle{ x^3+3x^2-9x-14}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
ekstrema funkcji wielomianowej
No to pochodna:
\(\displaystyle{ f'(x)=3x^2+6x-9=3(x^2+2x-3)}\)
I znow z wykresu widac, ze:
\(\displaystyle{ f_{max}=f(-3)\quad f_{min}=f(1)}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ f'(x)=3x^2+6x-9=3(x^2+2x-3)}\)
I znow z wykresu widac, ze:
\(\displaystyle{ f_{max}=f(-3)\quad f_{min}=f(1)}\)
POZDRO