Matematyka - Królowa Nauk (youtube)

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
tomwanderer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 28 maja 2016, o 11:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: obecnie Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 45 razy

Matematyka - Królowa Nauk (youtube)

Post autor: tomwanderer »

Witam w moim temacie.

Mam na imię Tomek i jestem na 5. roku studiów matematycznych na UJ. Postanowiłem założyć ten temat, aby umieszczać w nim filmy, jakie będę nagrywał i publikował na youtube na kanale Matematyka - Królowa Nauk. Celem jest poddanie mojej działalności ocenie osób bardziej kompetentnych ode mnie. Nie oczekuję w tym temacie dużego zainteresowania, natomiast liczę na to, że znajdzie się garstka zainteresowanych, którzy zechcą podzielić się ze mną uwagami na temat warstwy merytorycznej poszczególnych filmów, doradzić coś, zaproponować zagadnienie lub zadanie do przedstawienia itp.

Założenia kanału i nagrywania filmów:

1. Kanał ma stanowić kompendium w formie wideo.
2. Filmy będą miały po 5-15 minut i będą w formie slajdów napisanych odręcznie (piszę naprawdę czytelnie) przy użyciu tabletu graficznego. Nie będę pisał nagrywając w czasie rzeczywistym, bo to niepotrzebnie wydłużyłoby filmy.
3. Filmy będą trzech kategorii:
\(\displaystyle{ \cdot}\) definicja i seria przykładów,
\(\displaystyle{ \cdot}\) twierdzenie / własność z dowodem,
\(\displaystyle{ \cdot}\) zadanie z rozwiązaniem.
4. Zadania będą podzielone na kategorie i oznaczone gwiazdkami:
\(\displaystyle{ *}\) zadania wprowadzające,
\(\displaystyle{ **}\) zadania standardowe - poziom trudności jak na egzaminach na studiach matematycznych,
\(\displaystyle{ ***}\) zadania "z trickiem", nietrywialne.
5. Zadania będą po to, żeby lepiej zrozumieć teorię i pokazać jej wykorzystanie, a nie po to, żeby ktoś mógł bezmyślnie nauczyć się schematów, aby zdać kolokwium i mieć z głowy. Nie będzie wałkowania tego samego przez godzinę dla treningu. Takie kanały już istnieją.
6. Wszystko będzie pogrupowane mniej więcej jak kursy na studiach i podzielone na playlisty.
7. Filmy z danego kursu będą oznaczone odpowiednim kodem.
8. Każdy kurs będzie kompletny, tj. nie będą to wyrywkowe zagadnienia, tylko teoria budowana od podstaw.
9. Kanał ma się rozwijać przez szereg lat i zawierać również zagadnienia, o których obecnie nie mam pojęcia.
10. Po zadowalającym wypromowaniu polskiej wersji kanału filmy będą tłumaczone na język angielski.


Parę słów o tym, skąd wziął się pomysł:

Zauważyłem, że matematyka jest dla mnie o wiele ciekawsza w momencie, kiedy ją komuś tłumaczę. Być może to dlatego, że dopiero wtedy dążę do dogłębnego zrozumienia danego zagadnienia. Tworzenie filmów będzie nauką także dla mnie. Muszę otwarcie przyznać, że w ciągu tych niespełna pięciu lat studiów nie przykładałem się tak, jak mogłem. Wprawdzie jak już trzeba było zdać egzaminy, to potrafiłem się spiąć i tylko raz zdarzyło mi się pisać egzamin poprawkowy (aczkolwiek kilkanaście razy podchodziłem w drugim terminie jako moim pierwszym i ostatnim), ogólny wynik studiów licencjackich - dobry, teraz na magisterce wszystko zapowiada się tak samo, więc jakoś źle nie jest, jednak ja nie jestem z tego zadowolony.
Jak już coś dobrze zrozumiem, to chcę wiedzieć coraz więcej. Nigdy nie miałem myśli "ok, to z tego już mi więcej wiedzieć nie potrzeba". Być może mam zadatki do pracy naukowej, jednak zaległości, jakich sobie narobiłem, uniemożliwiają realne myślenie o studiach doktoranckich, co jest dla mnie lekkim niedosytem. Te zaległości były spowodowane w dużej mierze problemami z hazardem (dość poważnymi), ale to już za mną i na nowo mam chęć do poznawania matematyki, której przez dłuższy czas na studiach nie miałem. Tworzenie kanału uznałem za najlepszy sposób na załatanie tych dziur w moim zrozumieniu matematyki oraz dalsze jej zgłębianie.

Ponadto czuję, że potrzebuję robić coś w imię większej idei. Perspektywa, że mogę stworzyć coś wielkiego, co pozostanie aktualne i z czego inni będą mogli korzystać przez lata nadaje jakiś taki głębszy sens mojemu życiu. Chcę stworzyć coś kompletnego, znakomitego; takiego, żeby ludzie nauki mogli stwierdzić, że jest to zrobione po prostu porządnie, tak jak trzeba.


Zapraszam zainteresowanych do dzielenia się wszystkim, co przyjdzie do głowy, a w szczególności do krytyki i wytykania błędów. Na pewno samemu umkną mi różne niedociągnięcia.

W pierwszym filmie zaprezentuję, skąd biorą się wzory dla funkcji kwadratowej: \(\displaystyle{ \Delta}\), wzory na pierwiastki, wzory Viete'a, \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) w postaci kanonicznej oraz skąd wiadomo, że są to współrzędne wierzchołka. Film pojawi się w sobotę lub niedzielę.

Zapraszam do śledzenia tematu i uczestnictwa w dyskusji.

Ach, i jeśli jest tu ktoś znajomy z UJ (po tym, co napisałem, znajomi mogą się domyślić, kto to pisze) i zechce się ujawnić, to będzie miło :)
miodzio1988

Matematyka - Królowa Nauk (youtube)

Post autor: miodzio1988 »

Pokaż przykładowy filmik najpierw, zobaczymy ocenimy
tomwanderer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 28 maja 2016, o 11:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: obecnie Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 45 razy

Matematyka - Królowa Nauk (youtube)

Post autor: tomwanderer »

Nastąpiło małe opóźnienie, ale nagrałem już film. Ponieważ wyszedł dłuższy niż przypuszczałem, omówiłem jedynie wyprowadzenie wzorów na pierwiastki równania kwadratowego. Pozostałe zagadnienia zostawiam na następny film.

Postanowiłem dodać muzykę w tle. Czy będzie to tradycja, to się okaże. Bez muzyki jakoś "sucho" mi to brzmi. A może będzie muzyka, tyle że zupełnie inna. Musiałaby być inna intonacja - żywsza, żebym na chwilę obecną przekonał się do nagrania bez jakiegokolwiek tła. Ale żywsza oznacza bardziej improwizowana, a co za tym idzie - bardziej chaotyczna. Ja natomiast dążę do klarowności.
Może brzmi to trochę tak, jakbym czytał, ale tak nie jest. Przyznaję jednak, że nie nagrałem tego jednym ciągiem. Na te 15 minut filmu złożyło się prawie dwukrotnie więcej nagrania, z którego wyciąłem nieudane fragmenty.

Jestem przygotowany na to, że pierwsze filmy będą słabsze, ale kiedy już nabiorę więcej wprawy, liczę na to że będzie dobrze.

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=iSp_-Cai0Jw
miodzio1988

Matematyka - Królowa Nauk (youtube)

Post autor: miodzio1988 »

Zacząc kombinować
No to mi się nie podoba, mało to profesjonalne jest

Mi się zawsze w takich filmach podoba jak widzę osobę, która mówi. Krysiatn tak wiele razy robił i to się sprawdzało moim zdaniem. Możesz ten pomysł przemyśleć.
Przed nawiasem i po nawiasie występuję niewiadoma
A zaznaczasz tylko niewiadomą w nawiasie.

Fajnie bardzo, że dajesz przykłady już od 2:27 minuty, to jest super

Ale jak dzielisz przez \(\displaystyle{ a}\) to z miejsca musisz dawać założenie

Reszta mi się bardzo podoba i muszę powiedzieć, że jest to bardzo fajnie zrobione. Błędy merytoryczne wykryje następna osoba
tomwanderer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 28 maja 2016, o 11:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: obecnie Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 45 razy

Matematyka - Królowa Nauk (youtube)

Post autor: tomwanderer »

Bardzo dziękuję miodzio1988 za zainteresowanie i wyrażenie opinii.
miodzio1988 pisze: Mi się zawsze w takich filmach podoba jak widzę osobę, która mówi. Krystian tak wiele razy robił i to się sprawdzało moim zdaniem. Możesz ten pomysł przemyśleć.
Muszę dać sobie na to trochę czasu. Na razie małym wyzwaniem jest dla mnie nagrać sam głos. O ile głos jest myślę w miarę ok (i o to miałem największe obawy, gdyż najciężej byłoby mi to zmienić, gdyby nie dało się tego słuchać), to nie chciałbym z wyglądu wyjść na spiętego, bo to jest nieprofesjonalne. Kolejna sprawa to sprzęt, który muszę nabyć. Też jednak uważam, że to godny przemyślenia pomysł.
miodzio1988 pisze:Ale jak dzielisz przez \(\displaystyle{ a}\) to z miejsca musisz dawać założenie
Przyznaję, że to przemilczałem, uznając to za naturalne, skoro zajmujemy się równaniem kwadratowym...
miodzio1988

Matematyka - Królowa Nauk (youtube)

Post autor: miodzio1988 »

Muszę dać sobie na to trochę czasu.
Spokojnie nie spieszy się. Jakość tego co dałeś jest naprawdę na fajnym poziomie, więc ważne, żebyś ten poziom trzymał
Na razie małym wyzwaniem jest dla mnie nagrać sam głos. O ile głos jest myślę w miarę ok (i o to miałem największe obawy, gdyż najciężej byłoby mi to zmienić, gdyby nie dało się tego słuchać), to nie chciałbym z wyglądu wyjść na spiętego, bo to jest nieprofesjonalne.
Rozumiem, z czasem na pewno pewność siebie wzrośnie, jakbyś chciał pomocy przy tworzeniu tego to pisz zawsze tutaj i pomożemy
Kolejna sprawa to sprzęt, który muszę nabyć. Też jednak uważam, że to godny przemyślenia pomysł.
Dobry pomysł, ale po pewnym czasie. Najpierw trzeba rozbudować kanał. Nie ma sensu inwestowanie przy kilkunastu filmach. Chyba, że czasu jedynie
Przyznaję, że to przemilczałem, uznając to za naturalne, skoro zajmujemy się równaniem kwadratowym...
Zawsze o tym warto wspomnieć

Musi byc tego więcej pamiętaj i dopiero coś z tego będzie. Dopiero wtedy można jakoś to rozwijać. Będziesz działał na matematyka.pl to na pewno dostaniesz i tutaj wsparcie
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 411
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Matematyka - Królowa Nauk (youtube)

Post autor: xxDorianxx »

Pomysł jest bardzo fajny.Film wizualnie ładny i przejrzysty.Odcinek pierwszy już dosyć ciekawy.Tylko fajnie by było gdybyś nie nagrywał filmów typu "Obliczanie logarytmów" bo takie filmy już są.Przedstaw rzeczy ciekawe i mało dostępne.Subskrypcja ode mnie już jest.Powodzenia
tomwanderer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 28 maja 2016, o 11:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: obecnie Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 45 razy

Matematyka - Królowa Nauk (youtube)

Post autor: tomwanderer »

Dzięki xxDorianxx za wyrażenie opinii.
xxDorianxx pisze:Tylko fajnie by było gdybyś nie nagrywał filmów typu "Obliczanie logarytmów" bo takie filmy już są.Przedstaw rzeczy ciekawe i mało dostępne.
Absolutnie nie zamierzam nagrywać filmów typu "przygotowanie do matury/kolokwium" i robić po 10 zadań z tego samego zagadnienia

Plan na najbliższe filmy to wyprowadzenie postaci kanonicznej i iloczynowej funkcji kwadratowej, a następnie zagadnienia kombinatoryczne: 1 film na tzw. kombinatorykę szkolną, a potem zasada włączeń i wyłączeń, zasada szufladkowa Dirichleta, liczby Stirlinga, Bella, Catalana, Narayany... Pomysłów mam aż nadto.

Niestety dzielę tablet graficzny z moją dziewczyną, której jest on bardziej potrzebny na co dzień i która studiuje w innym mieście, więc kolejne filmy pojawią się za około 3 tygodnie. Postaram się jednak przygotować tyle materiału, aby od tego czasu wrzucać je regularnie.
miodzio1988

Matematyka - Królowa Nauk (youtube)

Post autor: miodzio1988 »

No to czekamy. Pamiętaj, ze warto budować kanał nie tylko przez filmy, ale tez promocję kanału. Linki wrzucaj na różne fora, na fb itd
tomwanderer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 28 maja 2016, o 11:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: obecnie Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 45 razy

Matematyka - Królowa Nauk (youtube)

Post autor: tomwanderer »

Wieści:

Zdecydowałem, że kupię sobie własny tablet, bo chciałbym coś nagrać, a nie mogę. Powinienem mieć go na wtorek.

Przygotowałem konkretny plan działania na najbliższych kilka filmów. Przy okazji podaję na liście taką numerację, jaka będzie w playlistach na youtube (KOMB to skrót od Kombinatoryka):

KOMB 1.1 Wybór k elementów z n-elementowego zbioru (wybór podzbioru/ciągu, ze zwracaniem/bez)
KOMB 1.2 Symbol Newtona - podstawowe własności, przykłady
KOMB 1.3 Trójkąt Pascala i reguła Pascala (?) [po angielsku Pascal's rule, ale czy jest polski odpowiednik?]
KOMB 1.4 Wzór dwumianowy Newtona i wnioski, np. \(\displaystyle{ (1+1)^n= \sum_{k=0}^{n} {n \choose k}}\)
KOMB 1.5 Tożsamość Vandermonde'a (Vandermonde's identity) i wniosek - wzór na \(\displaystyle{ {2n \choose n}}\)
KOMB 1.6 "Hockey-stick identity" (chyba nie ma terminu w j. polskim) i jej uogólnienie
KOMB 1.7 Związek współczynników dwumianowych z liczbami Fibonacciego
KOMB 1.8 Pozostałe własności dotyczące sum zawierających współczynniki dwumianowe

I później będę mógł w temacie współczynników dwumianowych iść dowolnie daleko, numerując 1.9, 1.10 itd.

Dalej - zarys:

KOMB 2. Współczynniki multimianowe
KOMB 3. Zasada szufladkowa Dirichleta i przykłady jej zastosowań
KOMB 4. Zasada włączeń i wyłączeń
KOMB 5. Permutacje (omówię m.in. pojęcie nieporządku)
KOMB 6. Partycje (m.in liczy Bella, Stirlinga)
KOMB 7. Funkcje tworzące
KOMB 8. Inne techniki zliczania (m.in. liczby Catalana, liczby Narayany)

Zadania będą miały osobną numerację - KOMB Z1, KOMB Z2 itd.

Piszę o tym wszystkim, bo jestem otwarty na sugestie :)
Ostatnio zmieniony 4 mar 2017, o 23:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

Matematyka - Królowa Nauk (youtube)

Post autor: miodzio1988 »

Z kombinatoryki możesz np przygotować zadania, gdzie masz podział na pudełka i kule gdzie:

1. Pudełka i kule nierozróżnialne
2. Pudełka rozróżnialne, kule nie.
3. Kule rozróżnialne, pudełka nie
4. Wszystko rozróżnialne.

Często z tym ludzie mają problem

Kolejny temat, który często widzę to ilość rozwiązań równan np:

21423.htm
30024.htm
Z różnymi warunkami oczywiście

Gdybyś fajnie to opisał na pewno na forum byśmy linki dawali.

KOMB 7. Funkcje tworzące na zastosowania zwróć uwagę, bo tego często nie widzę.

No i jeszcze widzę, że często indukcja na forum się pojawia z dużymi liczbami do dzielenia.
Mógłbyś też opisać Chińskie twierdzenie o resztach z dużą ilością przykładów

Tyle co mogę podpowiedzieć. Te dwa pierwsze tematy, które podałem na pewno będą cytowane tutaj
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15496
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5224 razy

Matematyka - Królowa Nauk (youtube)

Post autor: Premislav »

Indukcja to IMHO mało ciekawy temat (chyba że od strony teoretycznej), natomiast jeśli lubisz kombinatorykę i matematykę dyskretną, czy też po prostu zamierzasz poruszać tematy z nią związane, to chętnie zobaczyłbym coś na temat teorii grafów.

I dobry pomysł, żeby omówić funkcje tworzące, bo całkiem dużo jest tematów o tym.
tomwanderer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 28 maja 2016, o 11:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: obecnie Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 45 razy

Matematyka - Królowa Nauk (youtube)

Post autor: tomwanderer »

Dziękuję po raz kolejny, miodzio1988, za szczególne zainteresowanie. Zadania z kombinatoryki, które zaproponowałeś, przygotuję na pewno.
miodzio1988 pisze:No i jeszcze widzę, że często indukcja na forum się pojawia z dużymi liczbami do dzielenia. Mógłbyś też opisać Chińskie twierdzenie o resztach z dużą ilością przykładów.
Indukcję widziałbym w serii "Wstęp do matematyki wyższej" albo "Techniki dowodzenia", a chińskie twierdzenie o resztach pasuje mi bardziej do Teorii liczb. To jednak melodia bardziej odległej przyszłości.
Premislav pisze:Jeśli lubisz kombinatorykę i matematykę dyskretną, czy też po prostu zamierzasz poruszać tematy z nią związane, to chętnie zobaczyłbym coś na temat teorii grafów.
Na tym się niestety nie znam, więc raczej nieprędko to nastąpi.
Ostatnio zmieniony 5 mar 2017, o 17:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: nieprędko.
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 278 razy

Matematyka - Królowa Nauk (youtube)

Post autor: Elayne »

Zawsze można przejść po stronach konkurencji, np. stron profesorów, szkół średnich, politechnik oraz uniwersytetów i na własne oczy zobaczyć co i jak proponują - w języku angielskim oferta jest bardzo szeroka. Jednym słowem podpatrzeć konkurencję, wyciągnąć wnioski i stworzyć własną oryginalną niszę.
Przykładowa strona politechniki:
tomwanderer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 28 maja 2016, o 11:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: obecnie Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 45 razy

Matematyka - Królowa Nauk (youtube)

Post autor: tomwanderer »

Oto nowy film. Temat - permutacje.

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=yReR31rtqf4


-- 8 mar 2017, o 17:49 --

Film trafił na stronę główną wykopu. Tego się nie spodziewałem.

-- 9 mar 2017, o 01:30 --

Kanał ma ponad 1000 subskrybujących. Ale numer. Teraz już nie mogę zawieść. W planach jest zrobienie intro. I do tego jakaś popularnonaukowa seria, tworzona równolegle.
ODPOWIEDZ