Mam na imię Tomek i jestem na 5. roku studiów matematycznych na UJ. Postanowiłem założyć ten temat, aby umieszczać w nim filmy, jakie będę nagrywał i publikował na youtube na kanale Matematyka - Królowa Nauk. Celem jest poddanie mojej działalności ocenie osób bardziej kompetentnych ode mnie. Nie oczekuję w tym temacie dużego zainteresowania, natomiast liczę na to, że znajdzie się garstka zainteresowanych, którzy zechcą podzielić się ze mną uwagami na temat warstwy merytorycznej poszczególnych filmów, doradzić coś, zaproponować zagadnienie lub zadanie do przedstawienia itp.
Założenia kanału i nagrywania filmów:
1. Kanał ma stanowić kompendium w formie wideo.
2. Filmy będą miały po 5-15 minut i będą w formie slajdów napisanych odręcznie (piszę naprawdę czytelnie) przy użyciu tabletu graficznego. Nie będę pisał nagrywając w czasie rzeczywistym, bo to niepotrzebnie wydłużyłoby filmy.
3. Filmy będą trzech kategorii:
\(\displaystyle{ \cdot}\) definicja i seria przykładów,
\(\displaystyle{ \cdot}\) twierdzenie / własność z dowodem,
\(\displaystyle{ \cdot}\) zadanie z rozwiązaniem.
4. Zadania będą podzielone na kategorie i oznaczone gwiazdkami:
\(\displaystyle{ *}\) zadania wprowadzające,
\(\displaystyle{ **}\) zadania standardowe - poziom trudności jak na egzaminach na studiach matematycznych,
\(\displaystyle{ ***}\) zadania "z trickiem", nietrywialne.
5. Zadania będą po to, żeby lepiej zrozumieć teorię i pokazać jej wykorzystanie, a nie po to, żeby ktoś mógł bezmyślnie nauczyć się schematów, aby zdać kolokwium i mieć z głowy. Nie będzie wałkowania tego samego przez godzinę dla treningu. Takie kanały już istnieją.
6. Wszystko będzie pogrupowane mniej więcej jak kursy na studiach i podzielone na playlisty.
7. Filmy z danego kursu będą oznaczone odpowiednim kodem.
8. Każdy kurs będzie kompletny, tj. nie będą to wyrywkowe zagadnienia, tylko teoria budowana od podstaw.
9. Kanał ma się rozwijać przez szereg lat i zawierać również zagadnienia, o których obecnie nie mam pojęcia.
10. Po zadowalającym wypromowaniu polskiej wersji kanału filmy będą tłumaczone na język angielski.
Parę słów o tym, skąd wziął się pomysł:
Zauważyłem, że matematyka jest dla mnie o wiele ciekawsza w momencie, kiedy ją komuś tłumaczę. Być może to dlatego, że dopiero wtedy dążę do dogłębnego zrozumienia danego zagadnienia. Tworzenie filmów będzie nauką także dla mnie. Muszę otwarcie przyznać, że w ciągu tych niespełna pięciu lat studiów nie przykładałem się tak, jak mogłem. Wprawdzie jak już trzeba było zdać egzaminy, to potrafiłem się spiąć i tylko raz zdarzyło mi się pisać egzamin poprawkowy (aczkolwiek kilkanaście razy podchodziłem w drugim terminie jako moim pierwszym i ostatnim), ogólny wynik studiów licencjackich - dobry, teraz na magisterce wszystko zapowiada się tak samo, więc jakoś źle nie jest, jednak ja nie jestem z tego zadowolony.
Jak już coś dobrze zrozumiem, to chcę wiedzieć coraz więcej. Nigdy nie miałem myśli "ok, to z tego już mi więcej wiedzieć nie potrzeba". Być może mam zadatki do pracy naukowej, jednak zaległości, jakich sobie narobiłem, uniemożliwiają realne myślenie o studiach doktoranckich, co jest dla mnie lekkim niedosytem. Te zaległości były spowodowane w dużej mierze problemami z hazardem (dość poważnymi), ale to już za mną i na nowo mam chęć do poznawania matematyki, której przez dłuższy czas na studiach nie miałem. Tworzenie kanału uznałem za najlepszy sposób na załatanie tych dziur w moim zrozumieniu matematyki oraz dalsze jej zgłębianie.
Ponadto czuję, że potrzebuję robić coś w imię większej idei. Perspektywa, że mogę stworzyć coś wielkiego, co pozostanie aktualne i z czego inni będą mogli korzystać przez lata nadaje jakiś taki głębszy sens mojemu życiu. Chcę stworzyć coś kompletnego, znakomitego; takiego, żeby ludzie nauki mogli stwierdzić, że jest to zrobione po prostu porządnie, tak jak trzeba.
Zapraszam zainteresowanych do dzielenia się wszystkim, co przyjdzie do głowy, a w szczególności do krytyki i wytykania błędów. Na pewno samemu umkną mi różne niedociągnięcia.
W pierwszym filmie zaprezentuję, skąd biorą się wzory dla funkcji kwadratowej: \(\displaystyle{ \Delta}\), wzory na pierwiastki, wzory Viete'a, \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) w postaci kanonicznej oraz skąd wiadomo, że są to współrzędne wierzchołka. Film pojawi się w sobotę lub niedzielę.
Zapraszam do śledzenia tematu i uczestnictwa w dyskusji.
Ach, i jeśli jest tu ktoś znajomy z UJ (po tym, co napisałem, znajomi mogą się domyślić, kto to pisze) i zechce się ujawnić, to będzie miło