znajdz x i y

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
jub
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 lut 2017, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłowice

znajdz x i y

Post autor: jub »

Liczby \(\displaystyle{ 3,y,x}\) tworzą ciąg arytmetyczny. Liczby: \(\displaystyle{ 3,y-6,x}\) tworzą ciąg geometryczny.
Znajdz \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\)

Pomocy ludzie
Ostatnio zmieniony 21 lut 2017, o 20:56 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2148
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

znajdz x i y

Post autor: wujomaro »

No to jakie wnioski z tego wyciągniesz? Wiesz czym są ciągi arytmetyczne i geometryczne?
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
rafaluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 493
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 10 razy

znajdz x i y

Post autor: rafaluk »

Ciąg arytmetyczny to taki, gdzie różnica między wyrazami jest stała (np. 2, 4, 6, 8 albo 3, 7, 11, 15 itp.).

Z kolei w ciągu geometrycznym stały jest iloraz (np. 2, 4, 8, 16, 32 albo 3, 9, 27, 81 itp.).

To bardzo podstawowa wiedza. Można z niej wyciągnąć kilka wniosków, np.:

- w ciągu arytmetycznym: \(\displaystyle{ a_2-a_1=a_3-a_2}\)

- w ciągu geometrycznym: \(\displaystyle{ \frac{a_2}{a_1}=\frac{a_3}{a_2}}\)

Skorzystaj z tych zależności, ułóż układ równań.
ODPOWIEDZ