Wyznaczyć zbiory.

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
terses
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 wrz 2007, o 10:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: konin

Wyznaczyć zbiory.

Post autor: terses »

W jaki sposób wyznacza sie zbiory?
\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{n=1}^{\infty} (n-3,n+3)}\)


Prosze o pomoc w tej zawiłej sprawie.pozdr.

[edit] Poprawilem zapis, prosze sie zapoznac z instrukcja Latex'a. Kuch2r
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2007, o 16:06 przez terses, łącznie zmieniany 1 raz.
zuza2006
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 18 sie 2007, o 17:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 2 razy

Wyznaczyć zbiory.

Post autor: zuza2006 »

Podstawiasz za n najpierw 1 i otrzymujesz przedział.
Poźniej podstawiasz za n 2 i otrzymujesz drugi przedział.
Później podstawisz za n 3 i otrzymujesz trzeci przedział.

I tak w nieskończoność.

A później bierzesz część wspólną wszystkich tych przedziałów.

W tym przypadku jest to zbiór pusty.

Bo dla n=1 masz (2,4)
a już dla n=7 masz (4,10)

Ich część wspólna jest zbiorem pustym a część wspólna dowolnego zbioru i zbioru pustego jest zbiorem pustym.
terses
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 wrz 2007, o 10:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: konin

Wyznaczyć zbiory.

Post autor: terses »

to mi dużo wyjaśnia.dzieki
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34280
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Wyznaczyć zbiory.

Post autor: Jan Kraszewski »

terses pisze:\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{n=1}^{\infty} (n-3,n+3)}\)
[edit] Poprawilem zapis, prosze sie zapoznac z instrukcja Latex'a. Kuch2r
Chyba raczej \(\displaystyle{ \bigcap\limits_{n=1}^{\infty} (n-3,n+3)}\)...
JK
zuza2006
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 18 sie 2007, o 17:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 2 razy

Wyznaczyć zbiory.

Post autor: zuza2006 »

Strach pomyśleć jaki był pierwotny zapis.
ODPOWIEDZ