wykres funkcji logarytmicznej
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wielkopolskie
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 3 razy
wykres funkcji logarytmicznej
jeśli sporządzam wykres funkcji
\(\displaystyle{ f(x) = \log_{2}(1-x)}\)
to o jaki wektor przesuwam funkcje \(\displaystyle{ f(x) = \log_{2}(-x)}\)? wydawało mi sie, że o wektro [-1,0] ale z odpowiedzi wychodzi, ze powinno się przesunąć o wektor [1,0]. Dlaczego?
\(\displaystyle{ f(x) = \log_{2}(1-x)}\)
to o jaki wektor przesuwam funkcje \(\displaystyle{ f(x) = \log_{2}(-x)}\)? wydawało mi sie, że o wektro [-1,0] ale z odpowiedzi wychodzi, ze powinno się przesunąć o wektor [1,0]. Dlaczego?
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
wykres funkcji logarytmicznej
Pamiętaj, że jak wykres \(\displaystyle{ y=f(x)}\) przesuwamy o wektor np. \(\displaystyle{ [1,0]}\), to otrzymujemy wykres \(\displaystyle{ y_2=f(x-1)}\), czyli tutaj:
\(\displaystyle{ f(x-1)=\log_2[-(x-1)]=\log_2(-x+1)}\), rozumiesz?
\(\displaystyle{ f(x-1)=\log_2[-(x-1)]=\log_2(-x+1)}\), rozumiesz?
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 24 wrz 2007, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
wykres funkcji logarytmicznej
\(\displaystyle{ f(x)=log _{2}(1-x)}\)
piszesz:\(\displaystyle{ y=log_{2}x --->}\)translacja wzgledem\(\displaystyle{ OY--->y=log_{2}(-x)}\)--->trans o wektor[1.0]--->\(\displaystyle{ y=log_{2}(-x+1)}\) i trzeba malować na wykresie po kolei od podstawowej funkcji, inaczej max ptk nie bedzie
Chyba to troche nie na czas
piszesz:\(\displaystyle{ y=log_{2}x --->}\)translacja wzgledem\(\displaystyle{ OY--->y=log_{2}(-x)}\)--->trans o wektor[1.0]--->\(\displaystyle{ y=log_{2}(-x+1)}\) i trzeba malować na wykresie po kolei od podstawowej funkcji, inaczej max ptk nie bedzie
Chyba to troche nie na czas