Każdy z podanych podzbiorów liczb naturalnych można opisać prościej, określając go za pomocą odpowiedniej własności. Wskaż tę własność.
a) \(\displaystyle{ A = \{0,2,4,6,8,10, \ldots \}}\)
b) \(\displaystyle{ B = \{1,3,5,7,9,11,\ldots \}}\)
c) \(\displaystyle{ C = \{1,4,9,16,25,36,\ldots \}}\)
d) \(\displaystyle{ D = \{2,3,5,7,11,13,17,19, \ldots \}}\)
e) \(\displaystyle{ E = \{0,3,6,9,12,15,\ldots \}}\)
f)* \(\displaystyle{ F = \{1,2,4,5,7,8,10,11,13,\ldots \}}\)
g) \(\displaystyle{ G = \{7,77,777,7777,77777,777777,\ldots \}}\)
h)* \(\displaystyle{ H = \{1,2,11,12,21,22,111,112,121,122,211,\ldots \}}\)
O co w tym chodzi? Ja w ogóle tego nie kumam
Poprawa zapisu i tematu. Na przyszłość polecam:
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
max
Opisanie zbiorów z wykorzystaniem ich własności
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 23 maja 2006, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 13 razy
Opisanie zbiorów z wykorzystaniem ich własności
A={2n} dla n=1,2,3,...
B={2n+1} dla n=1,2,3,...
C={n^2} dla n=1,2,3,...
D-zbiór liczb pierwszych
E-zbiór liczb podzielnych przez 3 z reszta 0
F-zbior liczb niepodzielnych przez 3
B={2n+1} dla n=1,2,3,...
C={n^2} dla n=1,2,3,...
D-zbiór liczb pierwszych
E-zbiór liczb podzielnych przez 3 z reszta 0
F-zbior liczb niepodzielnych przez 3
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Opisanie zbiorów z wykorzystaniem ich własności
W e) i f) należałoby dodać, że są to zbiory liczb nieujemnych.
G - zbiór liczb naturalnych o zapisie dziesiętnym zawierającym wyłącznie cyfrę 7
H - zbiór liczb naturalnych o zapisie dziesiętnym zawierającym wyłącznie cyfry 1 lub 2
G - zbiór liczb naturalnych o zapisie dziesiętnym zawierającym wyłącznie cyfrę 7
H - zbiór liczb naturalnych o zapisie dziesiętnym zawierającym wyłącznie cyfry 1 lub 2
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Opisanie zbiorów z wykorzystaniem ich własności
Jeśli chcemy symbolicznie, to raczej tak:grandslam pisze:A={2n} dla n=1,2,3,...
B={2n+1} dla n=1,2,3,...
C={n^2} dla n=1,2,3,...
(...)
E-zbiór liczb podzielnych przez 3 z reszta 0
(...)
\(\displaystyle{ A=\{2n:n\in{\mathbb N}\}}\)
\(\displaystyle{ B=\{2n+1:n\in{\mathbb N}\}}\)
\(\displaystyle{ C=\{n^2:n\in{\mathbb N}\setminus\{0\}\}}\)
\(\displaystyle{ E=\{3n:n\in{\mathbb N}\}}\),
gdzie oczywiście \(\displaystyle{ \mathbb N=\{0,1,2,\dots\}}\).
Ale oczywiście można też słownie (polecenie było opisać, a nie zapisać): zbiór liczb naturalnych parzystych, zbiór liczb naturalnych nieparzystych, zbiór liczb naturalnych, będących kwadratami liczb naturalnych dodatnich itd.
JK
ps. Uwaga językowa: albo jest się podzielnym przez 3, albo daje się w dzieleniu przez 3 reszte zero.