Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
-
pablopoz
- Użytkownik

- Posty: 64
- Rejestracja: 13 wrz 2007, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Post
autor: pablopoz » 15 wrz 2007, o 13:18
\(\displaystyle{ x= \frac{x - \sqrt{3}}{\sqrt{3} - 1}}\)
przez co pomnożyć żeby mianownik był normalny... ?
-
ariadna
- Gość Specjalny

- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Post
autor: ariadna » 15 wrz 2007, o 13:20
Pomnóż ułamek razy
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}+1}{\sqrt{3}+1}}\)