trzy liczby ktore tworza ciag geometryczny daja w sumie 35.jesli do pierwszej liczby dodac 4, do drugiej 5 a do trzeciej 1 to otrzymane sumy utworza ciag atytmetyczny.znajdz liczby tworzace ciag geometryczny.
bede wdzieczna za jakieklowiek wskazowki
zadania łączone
-
- Użytkownik
- Posty: 3506
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1260 razy
zadania łączone
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a_1+a_1q+a_1q^2=35 \\ a_1q+5-(a_1+4)=a_1q^2+1-(a_1q+5) \end{array}}\)
Zrozwiązania układu powinno wyjść:
\(\displaystyle{ a_1=20 \ \ , \ \ q=\frac{1}{2}}\)
lub
\(\displaystyle{ a_1=5 \ \ , \ \ q=2}\)
Zrozwiązania układu powinno wyjść:
\(\displaystyle{ a_1=20 \ \ , \ \ q=\frac{1}{2}}\)
lub
\(\displaystyle{ a_1=5 \ \ , \ \ q=2}\)