cześć
nie miałem tego jeszcze w szkole, ale potrzebuję wiedzieć jedną rzecz. czy te dwa równiania są sobie równe. proszę o odpowiedź.
\(\displaystyle{ \frac{1-2sin^2 }{sin^2 }}\)
i to
\(\displaystyle{ ctg^2 -1}\)
z góry dziękuję za odpowiedź
tożsamość trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kartuzy
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
- Tristan
- Gość Specjalny
- Posty: 2357
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 556 razy
tożsamość trygonometryczna
Ja tu nie widzę żadnych dwóch równań. A te dwa wyrażenia są sobie równe.
Zauważ, że \(\displaystyle{ ctg^2 x - 1=\frac{ \cos^2 x }{ \sin^2 x } - 1= \frac{ \cos^2 x - \sin^2 x }{ \sin^2 x} = \frac{ ( 1 - \sin^2 x) - \sin^2 x }{ \sin^2 x}= \frac{1 - 2 \sin^2 x }{ \sin^2 x }}\).
Zauważ, że \(\displaystyle{ ctg^2 x - 1=\frac{ \cos^2 x }{ \sin^2 x } - 1= \frac{ \cos^2 x - \sin^2 x }{ \sin^2 x} = \frac{ ( 1 - \sin^2 x) - \sin^2 x }{ \sin^2 x}= \frac{1 - 2 \sin^2 x }{ \sin^2 x }}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kartuzy
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
tożsamość trygonometryczna
\(\displaystyle{ \frac{1-2sin^2\alpha}{sin^2\alpha}=ctg^2\alpha-1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{sin^2\alpha}-2=\frac{cos^2\alpha}{sin^2\alpha}-1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-cos^2\alpha}{sin^2\alpha}=-1+2}\)=\(\displaystyle{ \frac{sin^2\alpha}{sin^2\alpha}=1}\)
1=1
\(\displaystyle{ \frac{1}{sin^2\alpha}-2=\frac{cos^2\alpha}{sin^2\alpha}-1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-cos^2\alpha}{sin^2\alpha}=-1+2}\)=\(\displaystyle{ \frac{sin^2\alpha}{sin^2\alpha}=1}\)
1=1