Gdzieś kiedyś usłyszałem (podaję to z pamięci, więc nie zabrzmi to raczej profesjonalnie), że nieparzysta suma początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego równa jest nieparzystej wielokrotności jego środkowego wyrazu.
Spróbowałem to jakoś zapisać i wyszło coś takiego: \(\displaystyle{ S _{2n-1} =(2n-1) \cdot a _{n}}\). Umiałby ktoś coś takiego udowodnić?
Ciekawa własność ciągu arytmetycznego
-
poetaopole
- Użytkownik

- Posty: 447
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 233 razy
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Ciekawa własność ciągu arytmetycznego
Zauważ, że w ciągu arytmetycznym mamy:
\(\displaystyle{ a_n=a_n\\ \frac{a_{n-1}+a_{n+1}}{2}=a_n\\ \frac{a_{n+2}+a_{n-2}}{2}=a_n\\ \dots \\ \frac{a_{1}+a_{2n-1}}{2}=a_n}\)
Poradzisz sobie dalej
\(\displaystyle{ a_n=a_n\\ \frac{a_{n-1}+a_{n+1}}{2}=a_n\\ \frac{a_{n+2}+a_{n-2}}{2}=a_n\\ \dots \\ \frac{a_{1}+a_{2n-1}}{2}=a_n}\)
Poradzisz sobie dalej
-
poetaopole
- Użytkownik

- Posty: 447
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 233 razy