Nad zadaniem diagram kołowy:
UDZIAŁ SOLI W ZASOLENIU WODY MORSKIEJ - 88,7% chlorki, 10,8% siarczany, 0,5% inne sole.
a) W 1 kg wody morskiej są 4 g siarczanów. Ile gramów wszystkich soli rozpuszczonych jest w 1 kg soli morskiej?
b) Sól kuchenna NaCl stanowi 87% wszystkich chlorków rozpuszczonych w wodzie morskiej. Ile gramów soli kuchennej jest rozpuszczonych w 1 kg wody morskiej?
Gdyby ktoś pokusił się o napisanie rozwiązania to proszę napisać mi co dlaczego.
Temat poprawiłam.
ariadna
Zasolenie wody morskiej
- Justka
- Użytkownik

- Posty: 1675
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Zasolenie wody morskiej
a)
x-ilość wszystkich soli (w gramach)
4g siarczanów to 10,8% z 1kg wody morskiej, czyli:
\(\displaystyle{ 4g-10,8\\
xg-100}\)
I z tego:
\(\displaystyle{ x=\frac{100\cdot 4}{10,8}\approx 37g}\)
b)
Liczymy 87% wszystkich chlorków
\(\displaystyle{ y=0,87\cdot (0,887\cdot 37g)\\
y\approx 28,6g}\)
Pozdro!
x-ilość wszystkich soli (w gramach)
4g siarczanów to 10,8% z 1kg wody morskiej, czyli:
\(\displaystyle{ 4g-10,8\\
xg-100}\)
I z tego:
\(\displaystyle{ x=\frac{100\cdot 4}{10,8}\approx 37g}\)
b)
Liczymy 87% wszystkich chlorków
\(\displaystyle{ y=0,87\cdot (0,887\cdot 37g)\\
y\approx 28,6g}\)
Pozdro!


