Znaleźć sumę
- TS
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 31 lip 2007, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 10 razy
Znaleźć sumę
11.58 Znaleźć sumę
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}(3n+1)x^n}\)
odpowiedzią jest \(\displaystyle{ \frac{1-2x}{(1+x)^2}}\) przy |x|
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}(3n+1)x^n}\)
odpowiedzią jest \(\displaystyle{ \frac{1-2x}{(1+x)^2}}\) przy |x|
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
Znaleźć sumę
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}(3n+1)x^n=3\sum_{n=0}^{\infty}nx^n+
\sum_{n=0}^{\infty}x^n}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}x^n=\frac{x}{1-x}}\) ciag geometryczny nieskonczony o ilorazie x . Jest on zbieżny gdy |x|
\sum_{n=0}^{\infty}x^n}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}x^n=\frac{x}{1-x}}\) ciag geometryczny nieskonczony o ilorazie x . Jest on zbieżny gdy |x|
- TS
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 31 lip 2007, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 10 razy
Znaleźć sumę
a suma \(\displaystyle{ nx^n}\)?
albo \(\displaystyle{ \frac{x^n}{n!}}\) (odp: \(\displaystyle{ -ln(x-1)}\)?
Tu jest jakaś metoda związana z całkami/różiczką..
albo \(\displaystyle{ \frac{x^n}{n!}}\) (odp: \(\displaystyle{ -ln(x-1)}\)?
Tu jest jakaś metoda związana z całkami/różiczką..
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
Znaleźć sumę
zauwaz ze rózniczkując sumę
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}x^n=\frac{x}{1-x}}\)
otrzymujemy
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}nx^{n-1}=\frac{1}{(1-x)^2}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}x^n=\frac{x}{1-x}}\)
otrzymujemy
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}nx^{n-1}=\frac{1}{(1-x)^2}}\)