Przykłady równania Bernoulliego
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 5 gru 2006, o 16:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: eudezet
- Podziękował: 5 razy
Przykłady równania Bernoulliego
Podać przykład równań Bernouliego dla których funkcja \(\displaystyle{ \varphi (x)=0 \quad x R}\)
a) jest rozwiazaniem szczegolnym
b) nie jest rozw. szczegolnym
a) jest rozwiazaniem szczegolnym
b) nie jest rozw. szczegolnym
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2007, o 19:34 przez klinsmann, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
Przykłady równania Bernoulliego
ad a)
\(\displaystyle{ y' + y - \sqrt{y} = 0}\)
ad b)
\(\displaystyle{ y' + y + y^{-1} = 0}\)
gdyż z def. ułamka w mian. nie może być zera.
\(\displaystyle{ y' + y - \sqrt{y} = 0}\)
ad b)
\(\displaystyle{ y' + y + y^{-1} = 0}\)
gdyż z def. ułamka w mian. nie może być zera.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 5 gru 2006, o 16:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: eudezet
- Podziękował: 5 razy
Przykłady równania Bernoulliego
mozesz rozpisac ad b), bo ja tego nie widze... :/ niestety rozniczka nie jest moja mocna strona...
-
- Gość Specjalny
- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
Przykłady równania Bernoulliego
Ale tu nie chodzi o żadną różniczkę, tylko:
\(\displaystyle{ y^{-1} = \frac{1}{y}}\)
stąd zał. \(\displaystyle{ y 0}\)
\(\displaystyle{ y^{-1} = \frac{1}{y}}\)
stąd zał. \(\displaystyle{ y 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 5 gru 2006, o 16:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: eudezet
- Podziękował: 5 razy
Przykłady równania Bernoulliego
zle sie wyrazilem... chodzilo mi bardziej o pokazanie roznicy dlaczego nie jest rozw. szczegolnym, o to dodatkowe zalozenie y rozne od 0 ?
-
- Gość Specjalny
- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
Przykłady równania Bernoulliego
Nie bardzo rozumiem ??:
Jeżeli mamy w równaniu wyraz \(\displaystyle{ \frac{1}{y}}\) to całką szczególną nie może być y=0, gdyż otrzymamy wyrażenie nieoznaczone.
Jeżeli mamy w równaniu wyraz \(\displaystyle{ \frac{1}{y}}\) to całką szczególną nie może być y=0, gdyż otrzymamy wyrażenie nieoznaczone.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 5 gru 2006, o 16:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: eudezet
- Podziękował: 5 razy
Przykłady równania Bernoulliego
o wlasnie cos takiego, od nas nie tylko wymagaja odp ale takze krotkiego uzasadnienia, wielkie dzieki, jeszcze raz wielkie Dzieki