\(\displaystyle{ 256^{4} + 16^{4} - 8^{10}=13x}\)
bylabym bardzo wdzieczna za rozwiazanie tego rownania i jakby bylo to mozliwe jak najszybciej bo potrzebne mi to na jutro:/bo niestety zajecia szkolne mamy w sobote:/pozdrawiam i z gory dziekuje;)
Zapis poprawiłam.
ariadna
rownanie z potegami
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 wrz 2007, o 17:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
rownanie z potegami
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2007, o 17:35 przez katarzynkaaa90, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
rownanie z potegami
\(\displaystyle{ 256^{4}+16^{4}-8^{10}=(2^{8})^{4}+(2^{4})^{4}-(2^{3})^{10}=2^{32}+2^{16}-2^{30}=
2^{16}*(2^{16}+1-2^{14})=2^{16}*(3*2^{14}+1)=2^{16}*49153=13x}\)
\(\displaystyle{ x=2^{16}*3781}\)
2^{16}*(2^{16}+1-2^{14})=2^{16}*(3*2^{14}+1)=2^{16}*49153=13x}\)
\(\displaystyle{ x=2^{16}*3781}\)