[MIX] Mix na jesień

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

[MIX] Mix na jesień

Post autor: mol_ksiazkowy »

1. Profesor Sequencer wypisywał na tablicy liczby \(\displaystyle{ 1, 2, 3, ...}\); zakończył gdy było na tablicy tysiąc cyfr. Jaką cyfrę a jaką liczbę wypisał jako ostatnią ?
2. Wyznaczyć wszystkie monotoniczne \(\displaystyle{ f: N \mapsto N}\) i takie że \(\displaystyle{ f ( f(n))= 3n}\)
3. Ile można narysować maksymalnie nieprzecinających się przekątnych, których końce są w narożach szachownicy kwadratowej \(\displaystyle{ 4n^2}\) polowej ?
4. Niech \(\displaystyle{ f(n)}\) będzie liczbą tych permutacji zbioru \(\displaystyle{ \{1,...,n\}}\) dla których nie istnieją \(\displaystyle{ i, j}\) takie iż \(\displaystyle{ f(i)=i , \ f(j)=j}\) ani też \(\displaystyle{ f(i)=j, \ f(j)=i}\). Udowodnić że \(\displaystyle{ \lim \frac{f(n)}{n!} = 2e^{- \frac{3}{2}}}\)
5. Na szachownicy \(\displaystyle{ 8 \times 8}\) zaznaczono środki wszystkich pól. Czy można narysować 13 prostych dzielących tę szachownicę w taki sposób, aby w każdym jej fragmencie był nie więcej niż jeden punkt ?
6. Udowodnić że \(\displaystyle{ \{ n\sqrt{3} \} > \frac{1}{ n\sqrt{3} }}\) gdy \(\displaystyle{ n=1, 2, 3, ...}\)
7. Czy istnieje \(\displaystyle{ f}\) takie, że \(\displaystyle{ f ( f(x))= x^2-1}\) ?
8. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ 4x^6 - 6x^2 + 2\sqrt{2}=0}\)
9. Na tablicy są wypisane liczby \(\displaystyle{ 1, 2, 4, 8, ...,128}\); ruch polega na zastąpieniu kolejnych liczb ich nieujemną różnicą. Czy na końcu gry tą liczbą może być \(\displaystyle{ 97}\) ? Jeśli na tablicy są liczby \(\displaystyle{ 1, 2, 4, 8, ..., 2^{100}}\) to jaka liczba może zostać na końcu tej gry ?

10. Udowodnić że \(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{2}}{\sqrt{x+1}} + \sqrt{x} \leq \sqrt{x+9}}\) gdy \(\displaystyle{ x>0}\)
Kiedy jest równość ?

11. Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sqrt{x^2+91}= \sqrt{y-2}+ y^2 \\ \sqrt{y^2+91} = \sqrt{x-2} + x^2 \end{cases}}\)
Wietnam
12. Ile to jest \(\displaystyle{ (\ctg (25^o) - 1) ... (\ctg(20^o) - 1)}\) ?
13. Rozwiązać równanie funkcyjne \(\displaystyle{ f (f(x+y)) = f (x+y) + f(x)f(y) - xy}\)
Białoruś
14. Na szachownicy gracze wykonują na przemian ruchy królem; grę zaczyna się ustawiając króla na dowolnym polu; nie można wykonać ruchu na pole na którym król był już wcześniej. Przegrywa ten kto nie ma już żadnego ruchu.
Kto ma strategię wygrywającą ?
15. Udowodnić, że \(\displaystyle{ \frac{a^6 +b^6}{2} \geq 3a^2b^2 - 4}\)
16. Wskazać przykład funkcji okresowej, której okresami są liczby \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
17. Piechur i rowerzysta rozpoczynają podróż z miasta A do B oddalonych od siebie o 5 km. Wyruszają z chwilach losowo i niezależnie przez siebie wybranych w czasie godziny. Pieszy idzie z prędkością 8 km/h, a rowerzysta jedzie z prędkością 25 km/h. Jakie jest prawdopodobieństwo ze piechur dotrze do miasta B nie później niż rowerzysta ?
18. Rozłożyć wielomian \(\displaystyle{ x^8+ 4x^2+4}\) na czynniki
19. W bibliotece jest ustawionych na półce w dowolny sposób \(\displaystyle{ N}\) tomów encyklopedii. Robot-bibliotekarz co minutę bierze dowolny tom niestojący na swoim miejscu i ustawia go na właściwe miejsce (tj. jeśli tom ma numer \(\displaystyle{ k}\), to ustawia go na \(\displaystyle{ k}\) tym miejscu, licząc od początku. Udowodnić że po jakimś czasie wszystkie książki będą na właściwych miejscach
20. Udowodnić że wśród dowolnych 30-tu wektorów w przestrzeni są takie \(\displaystyle{ \vec{u}, \vec{v},}\) że kąt między nimi jest mniejszy od \(\displaystyle{ 45^{o}}\)

21. Udowodnić, że dowolny ciąg liczb rzeczywistych jest iloczynem ciągów: ograniczonego i monotonicznego
22. Wyznaczyć najmniejsze \(\displaystyle{ n}\) takie zachodzi twierdzenie:
Dla dowolnej liczby rzeczywistej \(\displaystyle{ x}\) istnieje \(\displaystyle{ n}\) liczb o sumie równej \(\displaystyle{ x}\), i w zapisie dziesiętnym tych liczb są tylko cyfry 0 i 7.
23. Niech dany trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\), zaś \(\displaystyle{ DM}\) jest średnicą okręgu wpisanego, \(\displaystyle{ D}\) jest punktem styczności okręgu z \(\displaystyle{ AC}\). Przedłużenie \(\displaystyle{ DM}\) przecina \(\displaystyle{ AC}\) w punkcie \(\displaystyle{ K}\) Udowodnić że \(\displaystyle{ AK= CD}\)
24. Udowodnić ze \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{+ \infty} (-1)^{n-1} \frac{2n+1}{n(n+1)} = 1}\)
25. W klasie jest 30 uczniów, którzy postanowili odwiedzić się wieczorem; każdy każdego;. Uczeń może zostać w domu bądź pójść w odwiedziny: wtedy może odwiedzić każdego kogo zastanie w domu. Udowodnić ze wystarczy do tego siedem wieczorów.
26. Rozwiązać równanie diofantyczne \(\displaystyle{ (x^2+y^2+1)^2 - 5x^2 - 4y^2 - 5=0}\)
27. Trójkąt równoboczny o boku \(\displaystyle{ n=9}\) podzielono na \(\displaystyle{ n^2}\) przystających trójkątów równobocznych jednostkowych (rysując odcinki równoległe do boków). Ile maksymalnie można wybrać tych małych trójkątów, tak by każde dwa z nich było można oddzielić prostymi równoległymi (równoważnie: pasem nie zdegenerowanym do prostej) ?
28. Czy \(\displaystyle{ NWW(1,...,n)}\) może być kwadratem liczby całkowitej ? (i dla jakich \(\displaystyle{ n}\))
29. Jaki może być następny wyraz w ciągu \(\displaystyle{ 9, 61, 52, 63, 94, 46, 18, ...}\) ?
30. Wykazać, że dowolny wielokąt wypukły mieści się całkowicie w okręgu przechodzącym przez pewne trzy kolejne jego wierzchołki. (mint18)

Ukryta treść:    
Ostatnio zmieniony 9 lut 2017, o 14:47 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22485
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3857 razy

[MIX] Mix na jesień

Post autor: a4karo »

16
Ukryta treść:    
-- 8 lut 2017, o 07:50 --24
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12680
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

[MIX] Mix na jesień

Post autor: yorgin »

21:    
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8714
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 338 razy
Pomógł: 3434 razy

[MIX] Mix na jesień

Post autor: kerajs »

1:    
8:    
15:    
26:    
Ostatnio zmieniony 8 lut 2017, o 09:13 przez kerajs, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12680
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

[MIX] Mix na jesień

Post autor: yorgin »

9:    
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22485
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3857 razy

[MIX] Mix na jesień

Post autor: a4karo »

10 - zaskakująca odpowiedź
Ukryta treść:    
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1115
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

[MIX] Mix na jesień

Post autor: Benny01 »

\(\displaystyle{ 11}\)
Ukryta treść:    
Ostatnio zmieniony 8 lut 2017, o 11:40 przez Benny01, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22485
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3857 razy

[MIX] Mix na jesień

Post autor: a4karo »

25
Ukryta treść:    
-- 8 lut 2017, o 10:02 --

29 Może być dowolny, ale
Ukryta treść:    
-- 8 lut 2017, o 10:25 --

6
Ukryta treść:    
-- 8 lut 2017, o 10:57 --

7
Ukryta treść:    
-- 8 lut 2017, o 11:08 --
Benny01 pisze:\(\displaystyle{ 11}\)
Ukryta treść:    
Powyższe rozwiązanie jest niekompletne:
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12680
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

[MIX] Mix na jesień

Post autor: yorgin »

13:    
14:    
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15496
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5224 razy

[MIX] Mix na jesień

Post autor: Premislav »

12.:    
17.:    

PS Dehydrolić bazy danych.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

[MIX] Mix na jesień

Post autor: mol_ksiazkowy »

13 cd
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12680
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

[MIX] Mix na jesień

Post autor: yorgin »

13 cd:    
14 cd:    
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8714
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 338 razy
Pomógł: 3434 razy

[MIX] Mix na jesień

Post autor: kerajs »

19:    
20?:    
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

[MIX] Mix na jesień

Post autor: mol_ksiazkowy »

20 cd
Ukryta treść:    
-- 9 lutego 2017, 14:44 --14 cd
Ukryta treść:    
arek1357

[MIX] Mix na jesień

Post autor: arek1357 »

zad. 4
Ukryta treść:    

a4karo skąd wymyśliłeś te liczby w zadaniu 29 oświeć mnie...


Co do 26. dołożę tylko, że jest to krzywa zamknięta przypominająca elipsę jakiś tam owal więc musi mieć skończoną ilość punktów kratowych.


Zad. 18
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ