Zadanie tekstowe, liceum

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
ImMorte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 wrz 2007, o 16:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz

Zadanie tekstowe, liceum

Post autor: ImMorte »

Zespół pracowników ma wykonać pewną pracę w ciągu określonej liczby godzin. Gdyby pracowników było o 4 wiecej to wykonaliby tę samą pracę o 2 godziny wcześniej. Gdyby zaś było ich o 3 mniej to pracowaliby o 5 godzin dłużej. Ilu było pracowników i ile godzin przepracowali?

Bardzo prosiłabym o ułożenie równania lub układu równań do tego zadania, bo nie mogę sobie z tym poradzić. pewno to banalnie proste zadanie, ale jakoś mi nie wychodzi :/
prosze o wiadomość na maila lub gg
Pozdrawiam
Martyna
Awatar użytkownika
kuma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 70 razy

Zadanie tekstowe, liceum

Post autor: kuma »

x- ilośc robotników
y-czas pracy jednego robotnika

\(\displaystyle{ (x+4)*(y-2)=xy}\)
\(\displaystyle{ (x-3)*(y+5)=xy}\)

\(\displaystyle{ xy+4y-8-2x=xy}\)
\(\displaystyle{ xy+5x-3y-15=xy}\)
czyli
\(\displaystyle{ 4y-8-2x=0}\)
\(\displaystyle{ x=2y-4}\)
podstawiamy do drugiego
\(\displaystyle{ 5(2y-4)-3y-15=o}\)
\(\displaystyle{ 7y=35}\)
\(\displaystyle{ y=5, x=6}\)
ODPOWIEDZ