Witam, bardzo proszę o pomoc i w miarę możliwości wytłumaczenie zadania, gdzie podaną mam tworzącą stożka 4cm oraz promień podstawy 2cm i obliczyć trzeba kąt wycinka kołowego, który jest powierzchnią boczną tego stożka.
Dzięki z góry
Kąt wycinka kołowego, który jest powierzchnią boczną stożka.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 6 lut 2017, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głogów
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 6 lut 2017, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głogów
- Podziękował: 1 raz
Kąt wycinka kołowego, który jest powierzchnią boczną stożka.
Dobra, dzięki już sobie poradziłem obliczyłem obwód podstawy stożka ze wzoru \(\displaystyle{ 2 \pi r}\), który wyniósł \(\displaystyle{ 4 \pi}\) i odpowiadał kątowi \(\displaystyle{ \alpha}\), natomiast całe duże koło ma 360 stopni i też obliczyłem obwód tego koła i wyniósł \(\displaystyle{ 8 \pi}\) czyli:
360 - \(\displaystyle{ 8 \pi}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\) - \(\displaystyle{ 4 \pi}\)
co dało:
\(\displaystyle{ 8 \alpha}\) = 1440 / : 8
\(\displaystyle{ \alpha}\) = 180 stopni
360 - \(\displaystyle{ 8 \pi}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\) - \(\displaystyle{ 4 \pi}\)
co dało:
\(\displaystyle{ 8 \alpha}\) = 1440 / : 8
\(\displaystyle{ \alpha}\) = 180 stopni