Nowy zakres materiału na maturę!
-
Piotr Rutkowski
- Użytkownik

- Posty: 2086
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Nowy zakres materiału na maturę!
Do tej pory uważałem maturę rozszerzoną z matematyki jako prosty egzamin, mimo iż niektórzy z mojej klasy strasznie się go obawiają. Szok przyszedł niespodziewanie na dzisiejszej lekcji matematyki. Otóż moja nauczycielka przeczytała w klasie najnowsze ogłoszenie ministerstwa edukacji narodowej. Dostaliśmy wyjątkowo długą listę tematów, które NIE BĘDĄ wykorzystywane na maturze rozszerzonej. Ta lista to:
a)dla poziomy podstawowego:
Podstawowe pojęcia rachunku zdań.
Potęgi o wykładniku niewymiernym.
Logarytmy; podstawowe własności logarytmów.
Dzielenie wielomianów, twierdzenie Bézouta.
Definicja ogólna funkcji homograficznej i jej własności.
Sposoby rozwiązywania nierówności z funkcją homograficzną.
Przekształcenia wykresów funkcji liczbowych: y=-f(x), y= f(-x).
Twierdzenie o okręgu wpisanym w czworokąt i okręgu opisanym na czworokącie.
Opis półpłaszczyzny za pomocą nierówności.
Miara łukowa kąta.
Definicje funkcji trygonometrycznych dowolnego kąta.
Wykresy funkcji trygonometrycznych.
Funkcja wykładnicza.
Równania trygonometryczne; sin x=a, cos x=a, tg x= a,
dla 0o < x
Jednego nie można im chyba odmówić, wybitnego poczucia humoru
Wracając już do samej listy tematów, jest tu kilka bardzo intrygujących rzeczy. Otóż na maturze rozszerzonej nie trzeba będzie wiedzieć nic z prawdopodobieństwa. Nie ma dwumianu Newtona, nie ma schematu Bernoulliego, nie będzie niczego, jak w wizji Kononowicza
Najbardziej jednak mnie ciekawi w tej liście dumnie brzmiący temat Wielościany foremne. Co to ma właściwie znaczyć? Że nie będzie sześcianu na maturze
Można być w zasadzie pewnym, że jest to krok przygotowujący do ponownego wprowadzenia matury z matematyki jako egzaminu obowiązkowego na koniec liceum, ale jak dla mnie, to i tak nie usprawiedliwia np. tego, że wychodząc z liceum ludzie nie będą wiedzieć po maturze rozszezonej co to jest indukcja, albo jak się liczy podstawowe granice ??:
a)dla poziomy podstawowego:
Podstawowe pojęcia rachunku zdań.
Potęgi o wykładniku niewymiernym.
Logarytmy; podstawowe własności logarytmów.
Dzielenie wielomianów, twierdzenie Bézouta.
Definicja ogólna funkcji homograficznej i jej własności.
Sposoby rozwiązywania nierówności z funkcją homograficzną.
Przekształcenia wykresów funkcji liczbowych: y=-f(x), y= f(-x).
Twierdzenie o okręgu wpisanym w czworokąt i okręgu opisanym na czworokącie.
Opis półpłaszczyzny za pomocą nierówności.
Miara łukowa kąta.
Definicje funkcji trygonometrycznych dowolnego kąta.
Wykresy funkcji trygonometrycznych.
Funkcja wykładnicza.
Równania trygonometryczne; sin x=a, cos x=a, tg x= a,
dla 0o < x
Jednego nie można im chyba odmówić, wybitnego poczucia humoru
Wracając już do samej listy tematów, jest tu kilka bardzo intrygujących rzeczy. Otóż na maturze rozszerzonej nie trzeba będzie wiedzieć nic z prawdopodobieństwa. Nie ma dwumianu Newtona, nie ma schematu Bernoulliego, nie będzie niczego, jak w wizji Kononowicza
Najbardziej jednak mnie ciekawi w tej liście dumnie brzmiący temat Wielościany foremne. Co to ma właściwie znaczyć? Że nie będzie sześcianu na maturze
Można być w zasadzie pewnym, że jest to krok przygotowujący do ponownego wprowadzenia matury z matematyki jako egzaminu obowiązkowego na koniec liceum, ale jak dla mnie, to i tak nie usprawiedliwia np. tego, że wychodząc z liceum ludzie nie będą wiedzieć po maturze rozszezonej co to jest indukcja, albo jak się liczy podstawowe granice ??:
- Lorek
- Użytkownik

- Posty: 7069
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1327 razy
Nowy zakres materiału na maturę!
He he, jak to powiedział nasz nauczyciel matura jest na poziomie dawnych testów na koniec podstawówki, no ale skoro ministerstwo jest mądrzejsze...
-
jasny
- Użytkownik

- Posty: 832
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
Nowy zakres materiału na maturę!
Harmagedon ;| Czy to pewne?
Już teraz ludzie mają nieciekawą sytuację z matematyką na studiach, a co dopiero będzie po takim programie?
Już teraz ludzie mają nieciekawą sytuację z matematyką na studiach, a co dopiero będzie po takim programie?
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2007, o 12:25 przez jasny, łącznie zmieniany 2 razy.
- Menda
- Użytkownik

- Posty: 98
- Rejestracja: 13 wrz 2007, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 4 razy
Nowy zakres materiału na maturę!
Spodziewaj się wielościanów nieforemnych
Trochę to dziwne że nie będzie granic ciągów, pochodnej ale będzie np. granica funkcji. A w ogóle wszystko jest jakieś popaprane.
Widzicie co się dzieje? Wystarczyło że p.Giertych odszedł z ministerstwa!
Pozdro
P.S. Sorry to co w ogóle będzie na tej maturze rozszerzonej (oprócz granicy funkcji)?
Trochę to dziwne że nie będzie granic ciągów, pochodnej ale będzie np. granica funkcji. A w ogóle wszystko jest jakieś popaprane.
Widzicie co się dzieje? Wystarczyło że p.Giertych odszedł z ministerstwa!
Pozdro
P.S. Sorry to co w ogóle będzie na tej maturze rozszerzonej (oprócz granicy funkcji)?
-
Piotr Rutkowski
- Użytkownik

- Posty: 2086
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Nowy zakres materiału na maturę!
Nie no, przecież na pewno sprawdzą Twoją znajomość dodawania,odejmowania, mnożenia i dzielenia Ale tak na serio, to jest już pewne na ten rok. Mam nadzieję, że szybko zrezygnują z tego pomysłu i w następnym roku wrócą do normalnej formy matury. Jeśli jednak przeforsują coś takiego na kolejne lata, to spodziewam się, że powrócą egzaminy wstępne na studia. No, ale ministerstwo będzie się mogło chwalić świetnym procentem zdawalności matur
-
Gllen
- Użytkownik

- Posty: 3
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 19:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
Nowy zakres materiału na maturę!
hehe to teraz na maturze zasypia nas chyba wielomianami i kwadratówka, a tak szczerze jak powiedział znajomy "to co sie dało spieprzyc w programie nauczania to juz spieprzyli a to to tylko sie pochlastac"
- Calasilyar
- Użytkownik

- Posty: 2495
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Nowy zakres materiału na maturę!
Mogli napisać rozporządzenie mówiące, co będzie na maturze, mniej atramentu by się zmarnowało... Podobno uczelnie wyższe już teraz nie wiedzą, co zrobić z niedouczonymi maturzystami, a co teraz będzie?
- Vixy
- Użytkownik

- Posty: 1663
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Nowy zakres materiału na maturę!
teraz np. na politechnice ślaskiej organizuja darmowy miesieczny kurs zeby nadrobic zaległosci z liceum , to teraz jak ta matura tak bedzie wygladac to za rok ten kurs juz zacznie sie od lipca matura z maty była ok nie wiem po co te zmiany .
[ Dodano: 14 Września 2007, 16:43 ]
cos mi sie wydaje ze uczelnie wprowadza egzamin wstepny wiec i tak kazdy bedzie musiał to wszystko znac
[ Dodano: 14 Września 2007, 16:43 ]
cos mi sie wydaje ze uczelnie wprowadza egzamin wstepny wiec i tak kazdy bedzie musiał to wszystko znac
-
Rogal
- Użytkownik

- Posty: 4992
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Nowy zakres materiału na maturę!
Tylko kiedy się tego nauczy?
Jak się tylko o tym dowiedziałem 31 sierpnia, to od razu powiedziałem, że to po to, by się pochwalić niesamowitym procentem zdawalności matury, ale aż takich cięć, to bym się nie spodziewał.
Jest to kompletna psychoza maniakalno-depresyjna, szczególnie, że zapomnieli sobie dopisać, że te zmiany obowiązywać powinny dopieroza trzy lata, bo na przykład tw. Talesa zostało wyrzucone do gimnazjum. I teraz Ci, którzy przyjdą do liceum nie będą go znać i już się go nie nauczą, bo w liceum go nie ma
Boże, dziękuję Ci, że jestem już tak stary
Jak się tylko o tym dowiedziałem 31 sierpnia, to od razu powiedziałem, że to po to, by się pochwalić niesamowitym procentem zdawalności matury, ale aż takich cięć, to bym się nie spodziewał.
Jest to kompletna psychoza maniakalno-depresyjna, szczególnie, że zapomnieli sobie dopisać, że te zmiany obowiązywać powinny dopieroza trzy lata, bo na przykład tw. Talesa zostało wyrzucone do gimnazjum. I teraz Ci, którzy przyjdą do liceum nie będą go znać i już się go nie nauczą, bo w liceum go nie ma
Boże, dziękuję Ci, że jestem już tak stary
- max
- Użytkownik

- Posty: 3242
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Nowy zakres materiału na maturę!
Proponuję skonfrontować te rewelacje z:
... 082007.pdf
(od strony 6.)
??:
Kilka punktów się nie zgadza, ale ogólnie - tragedia...
... 082007.pdf
(od strony 6.)
??:
Kilka punktów się nie zgadza, ale ogólnie - tragedia...
- Vixy
- Użytkownik

- Posty: 1663
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Nowy zakres materiału na maturę!
tak jak napisał Rogal zmiany powinny byc wprowadzone dopiero po 3 latach , tak wiec czy na pewno ta lista obowiazuje tegorocznych maturzystow ? dobrze ze mature mam juz za soba
