Składowe tensora odkształceń

skibool
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 8 gru 2006, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ropczyce
Podziękował: 3 razy

Składowe tensora odkształceń

Post autor: skibool »

Witam, mam zadanie i kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, prosiłbym o pomoc, dzięki za każdą odpowiedz.

Dane są składowe tensora odkształcenia:
\(\displaystyle{ {\varepsilon}_{11}\ = \pfrac{^{2}\varphi}{^{2}x^{2}_{2}}}\)
\(\displaystyle{ {\varepsilon}_{22}\ = \pfrac{^{2}\varphi}{^{2}x^{2}_{1}}}\)
\(\displaystyle{ {\varepsilon}_{12}\ =-2 \cdot \pfrac{^{2}\varphi}{x_{1} \partial x_{2}}}\)
\(\displaystyle{ {\varepsilon}_{13}\ =0}\)
\(\displaystyle{ {\varepsilon}_{23}\ =0}\)
\(\displaystyle{ {\varepsilon}_{33}\ =0}\)

gdzie \(\displaystyle{ \varphi=\varphi (x_{1} ; x_{2})}\)

Muszę sprawdzić czy \(\displaystyle{ \varphi}\) może być dowolną funkcją, czy równania nierozdzielności nakładają na nie pewne warunki. Jeśli tak,to jakie?
ODPOWIEDZ