1)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} +}\)\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) \(\displaystyle{ : (-\frac{8}{12})}\)
2)
\(\displaystyle{ (\frac{1}{3} + \frac{2}{7}) : (1 - \frac{1}{9}) + \frac{3}{7}}\)
Ułamki
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Ułamki
hesive pisze:1)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} +}\)\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) \(\displaystyle{ : (-\frac{8}{12})}\)
2)
\(\displaystyle{ (\frac{1}{3} + \frac{2}{7}) : (1 - \frac{1}{9}) + \frac{3}{7}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} +}\)\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) \(\displaystyle{ : (-\frac{8}{12}) = -\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{1}{3} + \frac{2}{7}) : (1 - \frac{1}{9}) + \frac{3}{7} = 1\frac{17}{56}}\)
tego 2 nie jestem pewien...