Baza przestrzeni R3

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ritaanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 7 sty 2017, o 14:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Baza przestrzeni R3

Post autor: ritaanna »

Mam problem z tym zadaniem: Sprawdz, czy wektory (0,-1,1) , (2,1,0) i (-2,-2,1)\(\displaystyle{ \in R ^{} 3}\)stanowia bazę przestrzeni R3. Wychodzi mi, że rząd macierzy=3, a wektory są 3, więc są liniowo niezalezne, wiec 1 warunek spelniony. Dalej robie uklad rownan i z niego macierz, macierz z niego wyszła mi
0 2 -2
-1 1 -2
1 0 1
i wyznacznik głowny układu wychodzi mi 0. Czyli odpowiedz jest, ze wektory nie stanowia bazy przestrzeni R\(\displaystyle{ ^{3}}\) ? Poprawnie? Czy coś jest źle, jesli tak to co?
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Baza przestrzeni R3

Post autor: pawlo392 »

Jeśli w \(\displaystyle{ R^3}\) masz trzy wektory liniowo niezależne to stanowią one bazę.
ritaanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 7 sty 2017, o 14:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Baza przestrzeni R3

Post autor: ritaanna »

pawlo392 pisze:Jeśli w \(\displaystyle{ R^3}\) masz trzy wektory liniowo niezależne to stanowią one bazę.
Ale wyznacznik głowny ukladu = 0... (Czy zle obliczyłam?) nie powinno byc, że stanowia baze jesli wyznacznik glowny tego ukladu na koncu \(\displaystyle{ \neq 0?}\)
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3105
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Baza przestrzeni R3

Post autor: leg14 »

rząd macierzy=3,
i wyznacznik głowny układu wychodzi mi 0
jedno wyklucza drugie
ritaanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 7 sty 2017, o 14:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Baza przestrzeni R3

Post autor: ritaanna »

leg14 pisze:
rząd macierzy=3,
i wyznacznik głowny układu wychodzi mi 0
jedno wyklucza drugie
Czyli coś zle zrobilam? Możesz mi pomóc to rozwiązać tak jak powinno być?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3105
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Baza przestrzeni R3

Post autor: leg14 »

One sa liniowo zalezne
ritaanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 7 sty 2017, o 14:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Baza przestrzeni R3

Post autor: ritaanna »

leg14 pisze:One sa liniowo zalezne
Dlaczego są liniowo zależne?nie jest tak, że jesli rzad macierzy=3 i wektory są 3 to są liniowo niezalezne? Czy zle obliczylam rzad macierzy i on wcale sie nie rowna 3?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3105
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Baza przestrzeni R3

Post autor: leg14 »

Zle obliczylas
\(\displaystyle{ [0,2,-2] = 2 [-1,1,-2] + 2[1,01]}\)
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Baza przestrzeni R3

Post autor: pawlo392 »

Przy "małych" wektorach lepiej policzyć sobie wyznacznik.
ritaanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 7 sty 2017, o 14:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Baza przestrzeni R3

Post autor: ritaanna »

leg14 pisze:Zle obliczylas
\(\displaystyle{ [0,2,-2] = 2 [-1,1,-2] + 2[1,01]}\)
Jak w takim razie obliczyc rząd tej macierzy? Bo kompletnie juz sie pogubilam i tego nie rozumiem
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Baza przestrzeni R3

Post autor: pawlo392 »

Zależy jakie znasz metody. Masz macierz \(\displaystyle{ 3 \ x \ 3}\). Są one liniowo zależne, zatem rząd może być co najwyżej \(\displaystyle{ 2}\). Weź minor \(\displaystyle{ 2 \ x \ 2}\) i oblicz jego wyznacznik.
ritaanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 7 sty 2017, o 14:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Baza przestrzeni R3

Post autor: ritaanna »

pawlo392 pisze:Przy "małych" wektorach lepiej policzyć sobie wyznacznik.
Gdzie policzyc wyznacznik? I co z tym zrobić? Kompletnie sie juz pogubilam w tym zadaniu.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Baza przestrzeni R3

Post autor: pawlo392 »

Powoli, od początku.
Masz wykazać, czy podane wektory stanowią bazę \(\displaystyle{ R^3}\).
Pierwszym krokiem jest zbadanie liniowej niezależności. Wpisałaś wektory w macierz. Wyznacznik wyszedł \(\displaystyle{ 0}\). Zatem wektory są liniowo zależne. Wniosek: Nie stanowią bazy.
ritaanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 7 sty 2017, o 14:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Baza przestrzeni R3

Post autor: ritaanna »

pawlo392 pisze:Powoli, od początku.
Masz wykazać, czy podane wektory stanowią bazę \(\displaystyle{ R^3}\).
Pierwszym krokiem jest zbadanie liniowej niezależności. Wpisałaś wektory w macierz. Wyznacznik wyszedł \(\displaystyle{ 0}\). Zatem wektory są liniowo zależne. Wniosek: Nie stanowią bazy.
Czyli nie musze przy takim zadaniu obliczyć rzędu macierzy? Mogę obliczyć wyznacznik, jesli 0 to wektory są liniowo zalezne i nie stanowia bazy i to koniec zadania?
a zeby były liniowo niezalezne to musiałby wyjść w tym przypadku wyznacznik=3 ?
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Baza przestrzeni R3

Post autor: pawlo392 »

Nie musisz obliczać rządu/rzędu (nie wiem jak przy macierzach to się odmienia) macierzy. Aby wektory były liniowo niezależne wyznacznik musi być niezerowy.
ODPOWIEDZ