Wykaż że kwadrat dowolnej liczby nieparzystej zmniejszony o 1 jest liczbą podzielna przez 8.
za pomoc dziękuje
wykaż , że ...
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 93 razy
wykaż , że ...
(2a+1) - liczba nieparzysta
(2a+1)^2-1=4k
4a^2+1+4a-1=4k
4a*a+4a = 4k / :4
4a*a+4a jest podzielna przez 4
a*a+a - zawsze jest podzielna przez 2
Wiec calos jest podzielna przez 8.
(2a+1)^2-1=4k
4a^2+1+4a-1=4k
4a*a+4a = 4k / :4
4a*a+4a jest podzielna przez 4
a*a+a - zawsze jest podzielna przez 2
Wiec calos jest podzielna przez 8.