Logarytm w potędze

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
MatWojak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 15 lip 2012, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 116 razy

Logarytm w potędze

Post autor: MatWojak »

Jak się rozwiązuje tego typu przykłady?

\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right) ^ {\log _{2} 9 }}\). Nie wiem dlaczego wynik jest dodatni.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2017, o 19:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8714
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 338 razy
Pomógł: 3434 razy

Logarytm w potędze

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right) ^ {\log _{2} 9 }= \left( 2^{-1} \right) ^ {\log _{2} 9 }=\left[ \left( 2 \right) ^ {\log _{2} 9 }\right]^{-1}=9^{-1}= \frac{1}{9}}\).
MatWojak pisze: Nie wiem dlaczego wynik jest dodatni.
Wyrażenie wykładnicze ma wyłącznie dodatnie wartości.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2017, o 19:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ