mam takie 3 nierówności :
a) \(\displaystyle{ 2\sqrt{5}x\leqslant 2x+1}\)
b) \(\displaystyle{ 3x+3\leqslant \pi x-\pi}\)
c) \(\displaystyle{ 3\sqrt{2}-x\geqslant 1+2\sqrt{2}}\)
pomoże ktoś ?
Poprawiam zapis. Mam nadzieję, że poprawnie zinterpretowałem wszystkie zapisy. Polecam na przyszłość lekturę Instrukcji LaTeXa z Ogłoszenia. Calasilyar
Nierówności
- Calasilyar
- Gość Specjalny
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Nierówności
1)
\(\displaystyle{ (2\sqrt{5}-2)x\leqslant 1\\
x\leqslant \frac{1}{(2\sqrt{5}-2)}}\)
2)
\(\displaystyle{ (\pi -3)x\geqslant \pi + 3\\
x\geqslant \frac{\pi + 3}{\pi -3}}\)
3)
\(\displaystyle{ x\leqslant \sqrt{2}-1}\)
\(\displaystyle{ (2\sqrt{5}-2)x\leqslant 1\\
x\leqslant \frac{1}{(2\sqrt{5}-2)}}\)
2)
\(\displaystyle{ (\pi -3)x\geqslant \pi + 3\\
x\geqslant \frac{\pi + 3}{\pi -3}}\)
3)
\(\displaystyle{ x\leqslant \sqrt{2}-1}\)