Dowód z kątami w ostrosłupie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
matfiz100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 21 wrz 2016, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy

Dowód z kątami w ostrosłupie

Post autor: matfiz100 »

Wykaż że kąt płaski przy wierzchołku : \(\displaystyle{ \alpha}\) ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równy : \(\displaystyle{ - tg ^{2} \frac{ \alpha }{2} .}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8596
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3357 razy

Dowód z kątami w ostrosłupie

Post autor: kerajs »

matfiz100 pisze:Wykaż że kąt płaski przy wierzchołku : \(\displaystyle{ \alpha}\) ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równy : \(\displaystyle{ - tg ^{2} \frac{ \alpha }{2} .}\)
Przy takiej treści jest to raczej zadanie do działu z łamigłówkami, gdyż nie wiadomo o co w nim chodzi (przecież nie o wykazanie nieprawdziwego równania \(\displaystyle{ \alpha =- tg ^{2} \frac{ \alpha }{2}}\)) .

Może uzupełnisz treść zadania.

PS
Oczywiście chodzi o taki kąt:
ODPOWIEDZ