Obliczyć grenice funkcje o ile istnieją

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
vonblackowitz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 18 maja 2014, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Obliczyć grenice funkcje o ile istnieją

Post autor: vonblackowitz »

a)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to -1 } e ^{ \frac{x}{1- x^{2} } } }}\)
b)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty } \sin ( \sqrt{x+1} - \sqrt{x} )}\)
Ostatnio zmieniony 23 sty 2017, o 23:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Obliczyć grenice funkcje o ile istnieją

Post autor: piasek101 »

1) policz z lewej i prawej.

2) sprzężenie argumentu zrób.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22485
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3857 razy

Obliczyć grenice funkcje o ile istnieją

Post autor: a4karo »

b) twierdzenie Lagrange'a tez zadziała
ODPOWIEDZ