Znajdź obciążenie graniczne

rajnmar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 18 sie 2016, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

Znajdź obciążenie graniczne

Post autor: rajnmar »

Witam,

Czy mógłby ktoś sprawdzić moje rozwiązanie takiego oto zadania?

Znaleźć obciążenie graniczne (graniczną wartość siły P) zadanej belki.
AU
AU
gxb0hzX.jpg (22.35 KiB) Przejrzano 52 razy
AU
AU
r4bQmmb.jpg (19.23 KiB) Przejrzano 52 razy
\(\displaystyle{ A = 1.2 * 14 + 20*1.4 + 1.8 * 14 = 70 cm

Sy=14*1.2*0.6+20*1.4*11.2+1.8*14*22.1 = 880.6 cm^{3}

ez= Sy/A = 12.58 cm

Środek plastyczności:

A/2 = 35cm^{2}
35-1.2*14=18.2

18.2=x*1.4

x=13

Syp^{+} = 1.8*14*9.1+8.2*1.4*4.1 = 276.388cm^{3}

Syp^{-} =-(1.2*14*12.4+11.8*1.4*5.9 = -305.788cm^{3}

Wp=Syp^{+} - Syp^{-} = 582.176 cm^{3}

Mp=σ_{p}*Wp = 210 *10^{3} kN/m^{2} * 582.176*10^{-6}m^{3} = 122.257 kNm

Mmax=2P

Mp=Mmax

122.257=2P}\)


P=61.129 kNm

Z góry dziękuję za pomoc.-- 21 sty 2017, o 17:42 --Odświeżam
ODPOWIEDZ