wyznaczanie naprężeń normalnych

ankkaa96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 sty 2017, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zawiercie
Podziękował: 2 razy

wyznaczanie naprężeń normalnych

Post autor: ankkaa96 »

Witam! Potrzebuje pilnej pomocy. Na zaliczenie przedmiotu z wytrzymałości materiałów otrzymałam kilka zadań niestety z dwoma nie jestem sobie w stanie poradzić. Spędziłam dwie noce z książkami i internetem i nic. Jeżeli ktoś z Państwa potrafiłby je rozwiązać byłabym bardzo wdzięczna. Jeżeli nie, to może znacie jakieś strony lub macie własne notatki, które pomogłyby w rozwiązaniu tych zadań?

Zadania są w linku :

Pozdrawiam serdecznie!
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

wyznaczanie naprężeń normalnych

Post autor: SlotaWoj »

ankkaa96 pisze:Spędziłam dwie noce z książkami i internetem i nic.
Tere fere!

Zadanie1.

Naprężenie:
  • \(\displaystyle{ \sigma=E\varepsilon}\)
Siłą rozciągająca/ściskająca:
  • \(\displaystyle{ F=A\sigma}\)
Siła \(\displaystyle{ P}\): przyprostokątna w trójkącie sił. Przyprostokątne w tym trójkącie będą odpowiednio proporcjonalne do \(\displaystyle{ H}\) i \(\displaystyle{ L}\) .

Zadanie 2.

„Siła \(\displaystyle{ P}\) działa w płaszczyźnie przechodzącej przez środek ciężkości przekroju belki” – nie ma skręcania.

Nie jest podana odległość przekroju \(\displaystyle{ \alpha\rm{-}\alpha}\) od końca belki; prawdopodobnie ma to być \(\displaystyle{ L}\) (tylko wymiar ten został źle narysowany), bo odległość końca belki od utwierdzenia w zadaniu nie jest do niczego potrzebna i tak przyjmuję.

Moment zginający działający w przekroju \(\displaystyle{ \alpha\rm{-}\alpha}\):
  • \(\displaystyle{ M_g=PL}\)
Przekrój zginanej belki: różnica dwóch prostokątów. Nie jest narysowana pozioma oś symetrii przekroju, ale należy założyć, że prostokąt wewnętrzny leży w osi symetrii prostokąta zewnętrznego. Oznacza to, że oś obojętna zginania pokrywa się z poziomą osią symetrii przekroju.

Moment bezwładności względem osi obojętnej zewnętrznego prostokąta przekroju (dla prostokąta wewnętrznego – analogicznie):
  • \(\displaystyle{ I_{zew}=\frac{ba^3}{12}}\)
Moment bezwładności przekroju belki:
  • \(\displaystyle{ I=...}\)
Naprężenie normalne w warstwie przekroju zginanego odległej o \(\displaystyle{ y}\) od osi obojętnej:
  • \(\displaystyle{ \sigma=\pm\frac{M_g}{I}\cdot y}\)
Plus po stronie rozciąganej, czyli ... .
ODPOWIEDZ