Nierówność z funkcją liniową

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Awatar użytkownika
kaco189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 15 sty 2017, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk, Katowice
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 2 razy

Nierówność z funkcją liniową

Post autor: kaco189 »

Witam, zrobiłem podpunkt a) i potrzebuje pomocy z podpunktem b). Oto treści podpunktów:

a) Wyznacz wzór funkcji liniowej \(\displaystyle{ f}\), która dla każdej liczby rzeczywistej \(\displaystyle{ x}\) spełnia warunek \(\displaystyle{ f(-2x+2) = x + 4}\).

Wzór wyszedł mi taki : \(\displaystyle{ f(x)=- \frac{1}{2}x + 5}\) który jest poprawny (sprawdzamy poprzez postawienie do wzoru (\(\displaystyle{ -2x+2}\)) : \(\displaystyle{ f(-2x+2)=- \frac{1}{2}(-2x+2) +5= x+4}\), czyli jest to poprawny wzór.

b) Dla funkcji \(\displaystyle{ f}\) wyznaczonej w podpunkcie a) rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ f(\left| x\right|) \ge \left|x\right|}\).
Proszę o pomoc, pozdrawiam
MrMath
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 20 gru 2010, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 22 razy

Nierówność z funkcją liniową

Post autor: MrMath »

\(\displaystyle{ f(\left| x\right|) \ge \left|x\right|}\) czyli \(\displaystyle{ \left| x\right| +4 \ge \left|x\right|}\), nierówność spełniona dla wszystkich liczb rzeczywistych.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Nierówność z funkcją liniową

Post autor: TheBill »

MrMath pisze:\(\displaystyle{ f(\left| x\right|) \ge \left|x\right|}\) czyli \(\displaystyle{ \left| x\right| +4 \ge \left|x\right|}\)
\(\displaystyle{ f(\left| x\right|)=- \frac{1}{2}|x| + 5}\)
Awatar użytkownika
kaco189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 15 sty 2017, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk, Katowice
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 2 razy

Nierówność z funkcją liniową

Post autor: kaco189 »

Czyli jak to zrobić bo już kompletnie zgłupiałem, dwie rożne odpowiedzi.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Nierówność z funkcją liniową

Post autor: TheBill »

Sam napisałeś, że \(\displaystyle{ f(x)=- \frac{1}{2}x + 5}\), więc dlaczego \(\displaystyle{ f(\left| x\right|)}\) miałoby być równe \(\displaystyle{ \left| x\right| +4}\) ?
Awatar użytkownika
kaco189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 15 sty 2017, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk, Katowice
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 2 razy

Nierówność z funkcją liniową

Post autor: kaco189 »

No dobra czyli
\(\displaystyle{ f(\left| x\right|) \ge \left| x\right|}\)
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2}\left| x\right|+5 \ge \left| x\right|}\)
i co dalej?
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Nierówność z funkcją liniową

Post autor: TheBill »

W poleceniu masz "rozwiąż nierówność" - czyli trzeba znaleźć takie \(\displaystyle{ x}\), dla których ta nierówność zachodzi.
Awatar użytkownika
kaco189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 15 sty 2017, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk, Katowice
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 2 razy

Nierówność z funkcją liniową

Post autor: kaco189 »

\(\displaystyle{ - \frac{1}{2}\left| x\right| +5 \ge \left| x\right|}\)

\(\displaystyle{ - \frac{3}{2} \left| x\right| \ge -5}\)

\(\displaystyle{ \left| x\right| \le \frac{10}{3}}\)

\(\displaystyle{ x \in \left\left\langle- \frac{10}{3} : \frac{10}{3}\right\rangle}\)
Chyba tak, dzięki za pomoc
MrMath
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 20 gru 2010, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 22 razy

Nierówność z funkcją liniową

Post autor: MrMath »

\(\displaystyle{ 5 \ge 1.5|x|}\)
\(\displaystyle{ \frac{10}{3} \ge |x|}\)
\(\displaystyle{ x \in \left\langle - \frac{10}{3}, \frac{10}{3} \right\rangle}\)
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 40 razy

Nierówność z funkcją liniową

Post autor: Larsonik »

Jednak nie tak, spójrz, że dla np. \(\displaystyle{ x = -100}\) nierówność nie jest prawdziwa. Nierówności z modułem rozwiązuje się inaczej . Najlepiej na osi to sobie rozrysować.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Nierówność z funkcją liniową

Post autor: Jan Kraszewski »

Larsonik pisze:Jednak nie tak, spójrz, że dla np. \(\displaystyle{ x = -100}\) nierówność nie jest prawdziwa.
Ale o co chodzi? Przecież \(\displaystyle{ -100\notin\left\langle - \frac{10}{3}, \frac{10}{3} \right\rangle}\).

JK
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 40 razy

Nierówność z funkcją liniową

Post autor: Larsonik »

kaco189 w oryginalnej wersji swojego postu jako rozwiązanie podał przedział \(\displaystyle{ x \in \left( - \infty ; \frac{10}{3} \right\rangle}\). Tak to jest, jak się edytuje posty, człowiek potem wychodzi na głupka .
Ostatnio zmieniony 19 sty 2017, o 18:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Nierówność z funkcją liniową

Post autor: Jan Kraszewski »

I dlatego najlepiej zacytować fragment postu, do którego odnosisz się - wtedy nie me wątpliwości.

JK
Awatar użytkownika
kaco189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 15 sty 2017, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk, Katowice
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 2 razy

Nierówność z funkcją liniową

Post autor: kaco189 »

Wiem, edytowałem bo się szybko skapnąłem jaki fail zrobiłem, dzięki
ODPOWIEDZ