Cześć wszystkim. Zaczynamy dopiero ten dział a nie chce od początku robić sobie zaległości (z matą mam "małe" problemy..) więc proszę mi pomóc rozwiązać małe zadanko które pewnie dla Was jest proste
|x|(znak mniejsze lub rowne) 0
|x|>3 (ułamek 1/2)
|x-1| < 3
|x+6|>5
|x-3| (mniejsze lub równe) 1
Wartość bezwzględna - nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Wartość bezwzględna - nierówność
1)\(\displaystyle{ |x| \leq 0}\), a z definicji mamy \(\displaystyle{ x \geq 0}\), czyli mamy \(\displaystyle{ x=0}\)
2)\(\displaystyle{ |x| > 3\frac{1}{2}}\), z tego mamy alternatywę:\(\displaystyle{ x>3\frac{1}{2} x5}\), mamy tu alternatywę:\(\displaystyle{ x+6>5 x+6-1 xq 1}\), czyli mamy koniuncję: \(\displaystyle{ x-3 q 1 x-3 q -1}\), czyli \(\displaystyle{ x q 4 x\geq 2}\)
2)\(\displaystyle{ |x| > 3\frac{1}{2}}\), z tego mamy alternatywę:\(\displaystyle{ x>3\frac{1}{2} x5}\), mamy tu alternatywę:\(\displaystyle{ x+6>5 x+6-1 xq 1}\), czyli mamy koniuncję: \(\displaystyle{ x-3 q 1 x-3 q -1}\), czyli \(\displaystyle{ x q 4 x\geq 2}\)
- Narumi
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 12 wrz 2007, o 17:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 7 razy
Wartość bezwzględna - nierówność
dziękuje bardzo mam pytanko..skąd wiadomo kiedy jest koniunkcja, alternatywa itp?
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Wartość bezwzględna - nierówność
Tak ogólnie rzecz ujmując jak masz \(\displaystyle{ }\) albo \(\displaystyle{ \geq}\) to będzie alternatywa.