Zbadać ciągłość, różniczkowalność i ciągłość pochodnych

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
edzioedzio55
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 12 gru 2016, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 1 raz

Zbadać ciągłość, różniczkowalność i ciągłość pochodnych

Post autor: edzioedzio55 »

Zbadać ciągłość, różniczkowalność i ciągłość pochodnych cząstkowych \(\displaystyle{ f_x}\) i\(\displaystyle{ f_y}\) funkcji \(\displaystyle{ f(x,y)}\) w punkcie \(\displaystyle{ (0,0)}\), jeżeli:

a) \(\displaystyle{ f(x,y) = \sqrt{x^4+y^4}}\)
b) \(\displaystyle{ f(x,y) = \frac{x^3y+y^4+x^2+y^2}{x^2+y^2} \quad \text{dla } (x,y)\neq (0,0), f(0,0)=1}\)

Ciągłość sprawdzi okej wiadomo co robić

a o co chodzi z wyjaśnieniem co to znaczy różniczkowalność i jak mam ją sprawdzić.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4207
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Zbadać ciągłość, różniczkowalność i ciągłość pochodnych

Post autor: SlotaWoj »

Różniczkowalność: posiadanie pochodnej (obustronnej) o wartości skończonej.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Zbadać ciągłość, różniczkowalność i ciągłość pochodnych

Post autor: a4karo »

SlotaWoj pisze:Różniczkowalność: posiadanie pochodnej (obustronnej) o wartości skończonej.
A czym jest pochodna obustronna w przypadku funkcji dwóch zmiennych?
ODPOWIEDZ