szereg Fouriera

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

szereg Fouriera

Post autor: mostostalek »

proszę o rozwinięcie w szereg Fouriera funkcji f zdefiniowanej na przedziale \(\displaystyle{ }\) wzorem:

\(\displaystyle{ f(x)=\left\{\begin{array}{l} 1 \hbox{ dla } x\in(0;\pi)\\-1 \hbox{ dla } x\in(-\pi;0)\\0 \hbox{ dla } x\in\lbrace-\pi,\ 0,\ \pi\rbrace \end{array}}\)

i przedłużoną na \(\displaystyle{ \mathbb{ R }}\) z przedziału \(\displaystyle{ }\) \(\displaystyle{ 2\pi\hbox{-okresowo }}\)..

z góry dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ