ciekawe zadanie z kulami
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 6 mar 2007, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 3 razy
ciekawe zadanie z kulami
Na stole leza cztery kule o promieniu 3cm, z ktorych kazda jest styczna do dwoch sasiednich. W utworzony przez te kule "dolek" wlozono piątą kulę o tym samym promieniu. Oblicz odległość najwyżej położonego punktu piątej kuli do płaszczyzny stołu.
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
ciekawe zadanie z kulami
Zauważ, że środki kul tworzą ostrosłup prawidłowy czworokątny (piramidę) o boku 6.
Szukaną wysokość możemy podzielić na trzy części:
- do podstawy piramidy (=promień, czyli 3 cm)
- wysokość piramidy (do obliczenia)
- od wierzchołka piramidy do wierzchołka kuli (=promień)
Wysokość tej piramidy już łatwo obliczyć.
Najpierw wysokość trójkąta rónobocznego tworzącego ścianę tej piramidy:
\(\displaystyle{ h_1=\sqrt{6^2-3^2}=\sqrt{27}=3\sqrt{3}}\)
Zatem szukana wysokość piramidy:
\(\displaystyle{ h=\sqrt{(3\sqrt{3})^2-3^2}=\sqrt{18}=3\sqrt{2}}\)
i ostateczny wynik to \(\displaystyle{ 6+3\sqrt{2}}\).
Szukaną wysokość możemy podzielić na trzy części:
- do podstawy piramidy (=promień, czyli 3 cm)
- wysokość piramidy (do obliczenia)
- od wierzchołka piramidy do wierzchołka kuli (=promień)
Wysokość tej piramidy już łatwo obliczyć.
Najpierw wysokość trójkąta rónobocznego tworzącego ścianę tej piramidy:
\(\displaystyle{ h_1=\sqrt{6^2-3^2}=\sqrt{27}=3\sqrt{3}}\)
Zatem szukana wysokość piramidy:
\(\displaystyle{ h=\sqrt{(3\sqrt{3})^2-3^2}=\sqrt{18}=3\sqrt{2}}\)
i ostateczny wynik to \(\displaystyle{ 6+3\sqrt{2}}\).