sześcian z gwiazdką...
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 6 wrz 2006, o 21:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 3 razy
sześcian z gwiazdką...
Jeżeli każdą krawędź sześcianu przedłuzymy o 1dm,to jego objetosc powiekszy sie o 125razy.Oblicz dlugosc krawedzi tego szescianu...prose o pomoc
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
sześcian z gwiazdką...
Masz układ równań \(\displaystyle{ a^{3}=V}\)
\(\displaystyle{ (a+1)^{3}=125V}\)
podzielmy przez siebie stronami równania
\(\displaystyle{ \frac{(a+1)^{3}}{a^{3}}=\frac{125V}{V}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a+1}{a}=\sqrt[3]{125}=5}\)
\(\displaystyle{ a+1=5a}\)
\(\displaystyle{ 4a=1}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ (a+1)^{3}=125V}\)
podzielmy przez siebie stronami równania
\(\displaystyle{ \frac{(a+1)^{3}}{a^{3}}=\frac{125V}{V}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a+1}{a}=\sqrt[3]{125}=5}\)
\(\displaystyle{ a+1=5a}\)
\(\displaystyle{ 4a=1}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{1}{4}}\)