Znaleźć równanie prostej, która przechodzi przez punkt P

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Kaliff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 13 sty 2017, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: eloeloelo

Znaleźć równanie prostej, która przechodzi przez punkt P

Post autor: Kaliff »

Znaleźć równanie prostej, która przechodzi przez punkt P = (−1, 2) i jest
(a) równoległa do prostej 3x − y + 2 = 0;
(b) prostopadła do prostej x + y = 0.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Znaleźć równanie prostej, która przechodzi przez punkt P

Post autor: SlotaWoj »

  1. Przekształcić równanie prostej do postaci kierunkowej \(\displaystyle{ y=ax+b}\) .
    Obliczyć, dla jakiej wartości wyrazu wolnego \(\displaystyle{ b}\) współrzędne punktu \(\displaystyle{ P}\) spełniają to równanie.
  2. Przekształcić równanie prostej do postaci kierunkowej \(\displaystyle{ y=ax+b}\) .
    Wyznaczyć równanie kierunkowe \(\displaystyle{ y=a'x+b'}\) prostej prostopadłej do ww.
    Obliczyć, dla jakiej wartości wyrazu wolnego \(\displaystyle{ b'}\) współrzędne punktu \(\displaystyle{ P}\) spełniają to równanie.
Kaliff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 13 sty 2017, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: eloeloelo

Znaleźć równanie prostej, która przechodzi przez punkt P

Post autor: Kaliff »

SlotaWoj pisze:
  1. Przekształcić równanie prostej do postaci kierunkowej \(\displaystyle{ y=ax+b}\) .
    Obliczyć, dla jakiej wartości wyrazu wolnego \(\displaystyle{ b}\) współrzędne punktu \(\displaystyle{ P}\) spełniają to równanie.
  2. Przekształcić równanie prostej do postaci kierunkowej \(\displaystyle{ y=ax+b}\) .
    Wyznaczyć równanie kierunkowe \(\displaystyle{ y=a'x+b'}\) prostej prostopadłej do ww.
    Obliczyć, dla jakiej wartości wyrazu wolnego \(\displaystyle{ b'}\) współrzędne punktu \(\displaystyle{ P}\) spełniają to równanie.
Obliczyć dla jakiej wartości czyli? bo do postaci kierunkowej w 1 wychodzi mi y=3x+2 a w 2 przykładzie y=-x i dalej jak to mogę zrobić?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Znaleźć równanie prostej, która przechodzi przez punkt P

Post autor: SlotaWoj »

  1. Prosta o równaniu kierunkowym \(\displaystyle{ y=ax+b}\) równoległa do \(\displaystyle{ y=3x+2}\) ma ten sam współczynnik kierunkowy \(\displaystyle{ a}\) , czyli ma równanie \(\displaystyle{ y=3x+b}\).
    Obliczyć, dla jakiej wartości wyrazu wolnego \(\displaystyle{ b}\) współrzędne punktu \(\displaystyle{ P}\) spełniają to równanie.
  2. Równaniem kierunkowym prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ y=ax+b,\ a\neq0}\) jest \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{a}x+b'}\) .
ODPOWIEDZ